Nederlands leren en oefenen
Anderstalige nieuwkomers in Leuven hebben er alle belang bij om zo snel mogelijk Nederlands te leren. Dat helpt hen om een praatje te slaan met de buren, hun weg te vinden in de administratie, onderwijs te volgen, een job te zoeken, naar de sportvereniging te gaan … om te leven in Leuven. Er is in Leuven een breed en gevarieerd aanbod aan opleidingen Nederlands. Wie in voltijds dagonderwijs en op een trager tempo Nederlands wil leren kan terecht in Open School. Wie in avondonderwijs Nederlands wil leren, kan daarvoor in een Centrum voor Volwassenenonderwijs terecht. Daartussen zijn nog allerlei varianten op maat mogelijk, het aanbod is groot. “Omdat Nederlands leren ook maar echt goed werkt met voldoende oefenkansen, organiseert de dienst diversiteit elke week conversatietafels. Bij ‘Kom binnen‘ komen anderstalige nieuwkomers samen met Nederlandstalige vrijwilligers. Ze hebben het over de actualiteit, maar het kan ook gaan over een vraag of een ervaring van een deelnemer. Wekelijks oefenen zo ongeveer honderd anderstaligen hun Nederlands”, verduidelijkt schepen Lalynn Wadera.
Andere talen leren en oefenen
Nederlands is dus de taal die deuren opent in Leuven, de taal die mensen verbindt. Tegelijk zijn veel Leuvenaars wereldburgers, benieuwd en leergierig om een vreemde taal te leren. “Ook hier geldt dat oefenkansen het leerproces een versnelling hoger schakelen. We hebben als stad de grote diversiteit aan moedertalen als een kans aangegrepen. Naast de conversatietafels Nederlands voor anderstaligen, organiseren we met “Babbel” ook maandelijks anderstalige conversatietafels in samenwerking met de bibliotheek. Leuvenaars ontmoeten hier mensen met een andere moedertaal en gaan het gesprek aan”, zegt schepen Lalynn Wadera.
Een deelnemer getuigt: “Bij de praattafels kan je je comfortabeler en vrijer uitdrukken. In tegenstelling tot in de les, heb ik er geen schrik om fouten te maken. Tijdens de les heb ik wel meer stress omdat er altijd een test kan aankomen en dit is niet het geval bij praattafels. Je merkt ook dat iedereen die hier komt, echt komt om bij te leren. Je leert niet alleen de taal, maar ook de cultuur van de mensen die de taal geven.”
Iedereen is welkom
De anderstalige conversatietafels vinden één keer per maand plaats op zaterdagvoormiddag, van 10 uur tot 12 uur. Momenteel komen vooral Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans aan bod. Wie zin heeft om vanuit zijn moedertaal andere Leuvenaars oefenkansen te geven, of wie graag een vreemde taal inoefent is welkom. De eerstvolgende sessie is op 7 maart 2020, in het International House, Tiensevest 60, Leuven. Inschrijven kan op
https://leuven.bibliotheek.be/agenda/babbel.