• Home
  • Team Vooruit Leuven
  • Lalynn Wadera
  • Vooruit Leuven wil meer groen en waterbeleving in de stad
  • by:
  • October 7th, 2024
  • Category: openbaar groen, verkiezingen, meermetmo
Vooruit Leuven wil meer groen en waterbeleving in de stad

We willen de vergroening van Leuven de komende jaren aan een verhoogd tempo verderzetten.

Horizon 2030 | Vooruit Leuven wil meer groen en waterbeleving in de stad

Leuven is een groene stad waar het aangenaam vertoeven is. Met meer dan 350 hectare groen is Leuven de tweede groenste centrumstad van Vlaanderen. Die vergroening wil Vooruit Leuven de komende jaren aan een verhoogd tempo verderzetten. Met nieuwe parken, groene pleinen en extra bomen. Daarnaast wil de partij werk maken van meer waterbeleving op verschillende plaatsen in de stad.
Leuven is een groene stad waar het aangenaam vertoeven is. Met meer dan 350 hectare groen is Leuven de tweede groenste centrumstad van Vlaanderen. Die vergroening wil Vooruit Leuven de komende jaren aan een verhoogd tempo verderzetten. Met nieuwe parken, groene pleinen en extra bomen. Daarnaast wil de partij werk maken van meer waterbeleving op verschillende plaatsen in de stad.

Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in openbaar groen. Zo kocht de stad verschillende privédomeinen, zoals de Vijvers van Bellefroid, de Scheutsite en Park de Bunswyck. “Dat is 42 hectare extra openbaar groen dat we terug aan de Leuvenaars konden geven. We plantten ook meer dan 11.000 nieuwe bomen. Het merendeel ervan vind je in de 5 buurtbossen. We zijn hier heel fier op, en we dromen van nog meer groen in de stad. Want al dat groen is niet enkel mooi en aangenaam. Het wapent ons tegen de gevolgen van de klimaatverandering en het heeft een positieve impact op de gezondheid”, weet Lalynn Wadera, schepen van openbaar groen.

Groen in de stad

Vooruit Leuven wil de vergroening van de stad aan een verhoogd tempo verder zetten. Onder meer door op verschillende straten en pleinen te ontharden, nieuwe buurtbossen aan te planten en Leuvenaars te ondersteunen om hun eigen domein te vergroenen. “We willen groen zo dicht mogelijk bij de Leuvenaars brengen. Het principe is dat elke straat die een nieuwe aanleg krijgt, nadien minder verhard is en meer groen heeft. Dat doen we telkens in samenspraak met de bewoners in de straat. En waar mogelijk vergroenen en ontharden we op buurtniveau in plaats van per straat, naar het voorbeeld van de participatieve wijkaanpak zoals in Spaanse Kroon en Redingenhof. Zo worden volledige wijken groener en aantrekkelijker om te wonen. Op plaatsen waar verharding toch nodig is, bijvoorbeeld voor parkeerplekken, gebruiken we waterdoorlatende bestrating", weet Kim Neven. 

Ook de pleinen die vandaag vooral dienen als passage, wil Vooruit Leuven verder vergroenen. “Net zoals het Martelarenplein, vormen we de Vismarkt en het de Becker Remyplein om van stenen vlaktes tot aangename, multifunctionele ontmoetingsplekken met veel groen, speelfonteintjes en voldoende zitbanken. We houden in onze plannen ook steeds rekening met de toegankelijkheid voor personen met een beperking en de verkeersveiligheid van de omgeving”, vertelt Hannes De Geest. 

Verder wil Vooruit Leuven bestaande parken in de stad uitbreiden en vernieuwen. “Het Sint-Donatuspark en park Heuvelhof zijn aan een opknapbeurt toe. “We willen de parken klaarstomen voor de klimaatveranderingen die op korte en langere termijn op ons afkomen. Ons ideaal park voor de toekomst is duurzaam, groen en onthard. Tegelijk zijn ze een plek voor ontmoeting en beleving. Zo krijgt de vijver aan park Heuvelhof een eigen strandje en zal je met een vlotje over het water kunnen. Zo worden de Kesselse Feesten nog plezanter voor jong en oud. En aan de Vijvers van Bellefroid komt er een innovatieve faunatoren. 

Verder willen we ook de Kruidtuin, een van dé groene parels van Leuven restaureren. Aan de Kop van Kessel-Lo komt door de heraanleg ruimte vrij voor nieuwe kleine en grote parken”, weet Hannes De Geest

Water in de stad

(Beleefbaar) water zorgt voor verkoeling en geeft extra cachet aan de stad. Vooruit Leuven wil waar mogelijk de rivieren die door Leuven stromen opnieuw openleggen. Daarnaast wil de partij ook inzetten op waterbeleving op de pleinen. “Het succes en populariteit van de speelfonteinen op het Hooverplein en in het Sluispark bewijzen de noodzaak ervan. We zoeken nieuwe locaties voor waterplezier voor jong en oud. We denken hierbij aan de Vismarkt, de Centrale Werkplaatsen of bij de speeltuinen langs het Jan Vranckxtracé”, zegt Kim Neven.

Ook in de deelgemeenten moet speelwater een plek krijgen, bijvoorbeeld aan het deelgemeentehuis van Heverlee of het de Becker-Remyplein in Kessel-Lo . 

Tenslotte ziet Vooruit Leuven mogelijkheden voor een grotere waterspeeltuin, met grote en betreedbare waterpartijen, zit- en ligruimte, bomen en planten. “We kijken hiervoor naar de Bodartsite, ter hoogte van Sportkot waar de Dijle Leuven binnenstroomt”, besluit, Lalynn Wadera. 

Wil je meer weten over onze plannen en ambities voor de publieke ruimte in Leuven? Die lees je in ons verkiezingsprogramma "Horizon 2030".

 

meermetmo.be gebruikt cookies. Voor meer info bekijk ons cookiebeleid en voorwaarden

Ok