- October 10th, 2024
- Category: klimaat, klimaatbeleid, verkiezingen, meermetmo
Vooruit Leuven wil verder werken aan een klimaatbestendige stad
Voor Vooruit Leuven vormt het Leuvens Klimaatcontract de centrale kapstok voor het klimaatbeleid.
Horizon 2030 | Vooruit Leuven wil verder werken aan een klimaatbestendige stad
Vooruit Leuven wil van Leuven één van de meest leefbare steden van Europa maken, met gezonde lucht, veel groen en water, duurzame gebouwen en groene energie. “We hebben de voorbije tien jaar grote stappen vooruit gezet, wat door Europa ook erkend wordt. Maar we beseffen dat er nog een hele weg te gaan is”, zeggen Kim Neven, Hannes De Geest en Bruno Tobback, kandidaten op de gemeenteraadslijst van Vooruit Leuven.
Voor Vooruit Leuven vormt het Leuvens Klimaatcontract, een actieplan met 86 projecten dat de stad en Leuven 2030 vzw schouder aan schouder opstelden samen met vele partners, de centrale kapstok voor het klimaatbeleid. “Samen gaan we investeren in duurzame energie zoals warmtenetten, renovaties, klimaatadaptatie met meer groen… We geloven dat het Klimaatcontract de stad beter zal maken en Leuven bestand zal zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals wateroverlast, droogte, hitte…”, zegt Hannes De Geest.
Hernieuwbare energie en renovatie
Vooruit Leuven wil inzetten op hernieuwbare energie en renovatie van gebouwen. “Daar zullen we het meeste impact mee hebben, en grote stappen vooruit kunnen zetten richting een toekomstbestendige stad”, zegt Hannes De Geest. “Met de aanleg van warmtenetten, een grootschalige uitrol van zonne-energie samen met de coöperaties en collectieve warmtepompen, willen we de energie die in Leuven verbruikt wordt verduurzamen.”
De duurzaamste energie is natuurlijk de energie die je niet moet verbruiken. “Daarvoor is renovatie van gebouwen en woningen erg belangrijk”, zegt Kim Neven. “We versterken het Klimaathuis als centraal punt voor advies en ondersteuning bij renovaties en onderzoeken hoe we met collectieve wijkrenovaties het betaalbaar kunnen maken voor iedereen.”
Modal shift, vergroening en circulaire economie
Drie andere grote domeinen waar Vooruit Leuven inspanningen wil leveren zijn mobiliteit, vergroening en klimaatadaptatie, en circulaire economie.
Van alle centrumsteden in Vlaanderen heeft Leuven vandaag de meest duurzame modal split: we gebruiken vaker de fiets, het openbaar vervoer of gaan te voet, in plaats van de auto te nemen. Op dat pad gaan we verder, onder meer door te blijven inzetten op deelmobiliteit, een kwalitatief openbaar vervoer en nog meer te investeren in fietsinfrastructuur.
Er komen steeds vaker hete en droge zomers voor, net zoals hevige regenval. “Om ons daartegen te wapenen, zullen we de stad verder vergroenen, ontharden en waar het kan rivierlopen opnieuw openleggen. We maken daarbij gebruik van de oplossingen die de natuur zelf aanbiedt. Meer groen en minder verharding zorgen ervoor dat water beter de bodem kan indringen, waardoor de kans op wateroverlast daalt. Daarnaast zorgt meer groen voor een gezondere lucht, verkoeling en schaduw, geluidsdemping…”, zegt Kim Neven.
Wat we verbruiken en consumeren heeft ook een impact op onze uitstoot. “De afvalberg verminderen, door in te zetten op hergebruik en recyclage van materialen, via een uitgebouwde Materialenbank. Ook Ecowerf is een belangrijke partner, bijvoorbeeld om afval om te zetten in groene energie,” zegt Bruno Tobback.
Duurzaam én sociaal
Zowel de kosten van de klimaattransitie als de voordelen moeten eerlijk verdeeld zijn voor Vooruit Leuven. “We zorgen ervoor dat acties en projecten sociaal en inclusief zijn en iedereen bereiken. We gaan voor collectieve oplossingen zoals energiegemeenschappen. Sterkere schouders nemen anderen mee op sleeptouw en wie een grotere voetafdruk heeft, neemt een grotere verantwoordelijkheid,”, zegt Hannes De Geest.
Europese steun
Europa erkent Leuven als een pionierstad, een stad die als voorbeeld kan dienen voor andere Europese steden, omwille van de aanwezige kennis in de stad, de vernieuwende initiatieven die we reeds genomen hebben op vlak van klimaat, economie, sociaal beleid…, en uiteraard onze structurele samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven en inwoners. Daarvoor zijn we bekroond tot Europese Hoofdstad van Innovatie. Ook het Leuvens Klimaatcontract werd door Europa gewaardeerd met een hoge score. “Veel hefbomen op vlak van klimaat en duurzaamheid bevinden zich op het Europese bestuursniveau. Vanuit het Europees Parlement zal ik daar mee richting aan geven, zodat we zowel voor onze welvaart kunnen zorgen, én voor de planeet”, besluit Bruno Tobback, Europees parlementslid voor Vooruit.
Wil je meer weten over onze plannen en ambities rond klimaat? Die lees je in ons verkiezingsprogramma "Horizon 2030".