• by:
    • January 13th, 2025
    • Category:
    Leuvenaars uit de Voorzorgwijk delen hun geschiedenis

    Het is het vijftiende nummer erfgoedpublicaties door en voor buurtbewoners in Leuven.

    Het is indrukwekkend hoe Leuvenaars zich vastbijten in de geschiedenis van hun straat, buurt of wijk. Met archiefonderzoek, interviews met huidige en gewezen buurtbewoners en het verzamelen van sprekende foto’s als vaste ingrediënten.

    Leuvenaars uit de Voorzorgwijk delen hun geschiedenis in vijftiende editie Straathistories

    De nieuwste editie van Straathistories focust op de Voorzorgwijk, dat is de Voorzorgstraat en een gedeelte van de Heilige Geeststraat en de Bankstraat. Het is meteen het vijftiende nummer uit deze reeks erfgoedpublicaties door en voor buurtbewoners. Gesteund door de Erfgoedcel gaan bewoners zelf aan de slag om het erfgoed en de verhalen van hun straat te delen. Elke Leuvense straat of wijk heeft immers het potentieel voor een Straathistoriesboekje.
    De nieuwste editie van Straathistories focust op de Voorzorgwijk, dat is de Voorzorgstraat en een gedeelte van de Heilige Geeststraat en de Bankstraat. Het is meteen het vijftiende nummer uit deze reeks erfgoedpublicaties door en voor buurtbewoners. Gesteund door de Erfgoedcel gaan bewoners zelf aan de slag om het erfgoed en de verhalen van hun straat te delen. Elke Leuvense straat of wijk heeft immers het potentieel voor een Straathistoriesboekje.

    Meer weten over je eigen woonomgeving en dat samen ontdekken en optekenen met je buren: dat is al sinds 2010 het fel gesmaakte concept van Straathistories. Het samen zoeken naar verhalen en geschiedenissen vergroot de betrokkenheid in de buurt en inspireert via laagdrempelige publicaties ook Leuvenaars uit andere wijken.

    “Vijftien jaar na het eerste nummer over de Vaartkom, telt de Straathistories-reeks met ‘De Voorzorgwijk’ nu vijftien mooie en verscheiden edities. Het is indrukwekkend hoe Leuvenaars zich vastbijten in de geschiedenis van hun straat, buurt of wijk. Met archiefonderzoek, interviews met huidige en gewezen buurtbewoners en het verzamelen van sprekende foto’s als vaste ingrediënten”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Ook de nieuwste editie van De Voorzorgwijk is weer een pareltje. Ik bedank iedereen die al meewerkte aan Straathistories, en nodig meteen ook andere Leuvenaars uit om met hun buren aan de slag te gaan.”

    De Voorzorgwijk
    De nieuwste editie van Straathistories focust op de Voorzorgstraat, een stukje van de Heilige Geeststraat en het bovenste deel van de Bankstraat. De huizen in de Voorzorgstraat dateren uit 1920. Oorspronkelijk was het een arbeiderswijk, aangelegd volgens het principe van een tuinwijk met voor- en achtertuinen, die tegemoet moest komen aan het woningtekort voor arbeiders. Lezers komen via getuigenissen te weten hoe het voor de eerste generatie bewoners was om er op te groeien en hoe de lokale winkels, bedrijven en het sterke verenigingsleven zich ontwikkelden. Ook enkele bekende figuren zoals verzetsstrijder Boerke Nijs komen aan bod, net als opvallende locaties zoals de Grasmusschool en de Kruidtuin. Tot slot documenteerden de buurtbewoners het rijke buurtleven vandaag. Dat alles, mooi beschreven en rijkelijk geïllustreerd met foto’s uit de buurt en uit het Stadsarchief, kan iedereen nu zelf ontdekken in de nieuwste publicatie, die voor 7 euro te koop is.

    Leuvenaars gezocht voor nieuwe Straathistories
    Buurtbewoners van Ten Wijngaard zijn intussen druk in de weer met de afwerking van een zestiende Straathistories. Ook voor de Tempelhofwijk, de omgeving van de Vanden Tymplestraat, werken Leuvenaars samen aan een boekje. Maar Leuven telt nog veel straten en buurten die nog niet beschreven zijn en nog vol histories zitten. Elke straat of buurt waar een groepje Leuvenaars gemotiveerd is om aan de slag te gaan, is welkom en kan contact opnemen via erfgoedcel@leuven.be. Op de kaart kan je zien welke wijken al aan bod kwamen of komen in Straathistories.

    Wie benieuwd is naar de ervaringen van Leuvenaars die al een Straathistories maakten, kan op de website van de Erfgoedcel enkele interviews lezen met de trekkers van enkele buurten.

    Praktisch
    ​​
    ​Straathistories ‘De Voorzorgwijk’ is te koop:
    ​- in de buurt (Voorzorgstraat 15)
    ​- in het Stadsarchief (elke werkdag van 9 tot 13 uur, Rijschoolstraat 4)
    ​- bij Visit Leuven (elke dag van 10 tot 17 uur, Jozef Vounckplein 2) ​
    ​- of via www.erfgoedcelleuven.be/straathistories-voorzorgwijk
    ​​
    ​De luisterversie van deze Straathistories kan je beluisteren op Soundcloud of je kan een DAISY cd-rom ontlenen in de Bib Leuven. ​
    ​Meer info daarover op www.erfgoedcelleuven.be/luisterversies-straathistories.