• by:
    • April 28th, 2021
    • Category:
    15.000ste prik in Brabanthal gezet: klaar voor volgende fase vaccinatie

    De vaccinatiecampagne in Leuven verloopt vlot. Vandaag werd de 15.000ste prik in de Brabanthal gezet.

    We gaan richting een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent, waarmee we ruimschoots het streefdoel van 70 à 80 procent halen

    15.000ste prik in Brabanthal gezet: klaar voor volgende fase vaccinatie

    De vaccinatiecampagne in Leuven verloopt vlot. Vandaag werd de 15.000ste prik in de Brabanthal gezet. “Alle 65+’ers hebben ondertussen hun uitnodiging gekregen. We gaan richting een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent, waarmee we ruimschoots het streefdoel van 70 à 80 procent halen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Nu naderen we een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne, waar de risicopatiënten en de Leuvenaars jonger dan 65 aan bod komen. Laten we op dit elan verder gaan om deze crisis achter ons te laten door ons massaal te laten vaccineren.”

    In totaal zijn in de Brabanthal al 15.000 prikjes gezet, de vaccinaties in de ziekenhuizen, de woonzorgcentra en andere collectiviteiten niet meegeteld. De Leuvense Anna Missinne ontving de 15.000ste prik. “Ik ben heel blij dat ik mijn eerste prik gekregen heb”, vertelt Anna. “Het is vlot verlopen, en de medewerkers van het vaccinatiecentrum zijn erg vriendelijk. Ik roep iedereen op om zich te laten vaccineren. Het is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar je beschermt er ook je omgeving mee.”

    De Brabanthal ontvangt al sinds half februari Leuvenaars die gevaccineerd willen worden. De eerste weken waren dat zorgverleners uit de eerstelijn, zoals artsen, thuisverpleegkundigen, verzorgenden die instaan voor gezinszorg… De laatste weken waren de 65+’ers aan de beurt. Zij hebben nu allemaal een uitnodiging ontvangen en kunnen een afspraak maken. Leuvenaars die 65 jaar of ouder zijn en toch geen uitnodiging ontvangen hebben, kunnen contact opnemen met het telefonisch informatiecentrum van de stad op het gratis nummer 0800 16 9 16.

    “De slots voor afspraken zitten elke dag vol, en we kennen ook haast geen no shows waarbij mensen niet komen opdagen voor hun afspraak”, zegt Tirez. “Dat komt omdat we werken met een systeem waarbij mensen hun eigen afspraak inboeken, en omdat we zelf nauwgezet de planning opvolgen. Zo vaccineren we consequent de oudste – en meest kwetsbare inwoners – eerst en tellen we amper restdosissen op het einde van de dag.”

    Hoge vaccinatiebereidheid
    Leuven ziet een grote vaccinatiebereidheid bij de inwoners. “Dat is ook ons grote doel: zo een hoog mogelijke vaccinatiegraad bereiken bij de Leuvenaars, in eerste orde bij de meest kwetsbare doelgroepen, om zo de druk op de ziekenhuizen te verminderen en de mortaliteit zo laag mogelijk te krijgen”, zegt burgemeester Ridouani. “En daar slagen we in, dankzij een goede organisatie, veel communicatie, ook op maat, en een aangenaam ingerichte Brabanthal. En ook dankzij het engagement van heel veel medewerkers en vrijwilligers die zich al weken inzetten, waarvoor ik hen wil bedanken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten inenten. Daardoor bescherm je jezelf en de mensen die je graag ziet. Laat je dus vaccineren, van zodra je een uitnodiging ontvangt.”

    De komende week zet Leuven meer dan 7.500 vaccins, waaronder ook een deel tweede prikken. “De leveringen nemen duidelijk toe, waardoor we voor het eerst ook een volledige zaterdag open zijn,” zegt burgemeester Ridouani.  

    Nieuwe fase: thuisvaccinatie, risicopatiënten en inwoners jonger dan 65
    Leuven is deze week gestart met thuisvaccinatie van inwoners die om medische redenen de verplaatsing naar de Brabanthal niet kunnen maken. Wie daarvoor in aanmerking komt, is bepaald via strikte voorwaarden van de Vlaamse overheid. Samen met de huisartsenkring heeft Leuven de thuisvaccinaties voorbereid. De komende drie weken zullen zowel huisartsen als de mobiele teams bij een 900-tal Leuvenaars aan huis vaccineren.

    Na de 65+’ers komt de vaccinatiecampagne in de Brabanthal in een nieuwe fase. Ook de Leuvenaars tussen 18 en 64 jaar krijgen nu – van oud naar jong - een uitnodiging, waaronder 10.000 risicopatiënten. Zij hebben een onderliggende aandoening en worden de komende weken prioritair gevaccineerd. Om hun privacy te beschermen, worden ook Leuvenaars jonger dan 65 en zonder bepaalde medische aandoening uitgenodigd.

    Uitrol QVax in voorbereiding
    Het beperkt aantal restdosissen gaan tot nu toe in eerste instantie naar zorgverleners uit de eerstelijn of 65+’ers die om één of andere reden nog niet zijn ingeënt. Een andere groep die opgeroepen wordt bij restdosissen, zijn de kleuterleiders en personen werkzaam in de kinderopvang. “Die categorieën heeft Vlaanderen zo bepaald, en dat volgen we nauwgezet”, aldus Tirez.

    De komende tijd zal het aantal vaccins dat Leuven elke week ontvangt toenemen, tot 10.000 prikken per week. Daardoor zal ook het aantal restdosissen toenemen. Daarom bereidt Leuven de uitrol van de reservelijst QVax voor. Eens de 65+’ers gevaccineerd zijn wordt QVax in gebruik genomen. Leuvenaars kunnen zich op die reservelijst aanmelden en hun beschikbaarheden doorgeven om opgeroepen te worden als er restdosissen zouden zijn. Ook hier worden de oudste Leuvenaars eerst gecontacteerd. “Een dertiger zal dus niet als eerste worden opgeroepen, zolang er nog oudere mensen of mensen uit de risicogroepen op de lijst staan”, besluit Tirez.