- September 16th, 2024
- Category:
Bijna 150 mensen ontdekken kasteelpark de Bunswyck tijdens openingsmoment
Dit unieke park langs de drukke Tiensesteenweg is geen klassiek park met bomen en speelweiden, maar een waardevolle oase waar natuur en erfgoed op bijzondere wijze samenkomen.
Lalynn Wadera: "We zijn enorm blij dat we deze nieuwe groene parel vandaag officieel kunnen inhuldigen. We wilden het park zo snel mogelijk publiek toegankelijk maken."
Bijna 150 mensen ontdekken kasteelpark de Bunswyck tijdens openingsmoment
Vorig jaar kocht de stad Leuven het panoramische kasteelpark de Bunswyck. Dit unieke park langs de drukke Tiensesteenweg is geen klassiek park met bomen en speelweiden, maar een waardevolle oase waar natuur en erfgoed op bijzondere wijze samenkomen. Deze zomer stelde de stad het park al open voor publiek. Na nog enkele grondige werken volgde vorige zondag de feestelijke opening. Bijna 150 nieuwsgierige bezoekers kwamen het natuurdomein mee ontdekken.
De stad kocht het Groot Park in mei vorig jaar. Na nodige werkzaamheden kunnen Leuvenaars het sinds juli veilig bezoeken. “We zijn enorm blij dat we deze nieuwe groene parel vandaag officieel kunnen inhuldigen. We wilden het park zo snel mogelijk publiek toegankelijk maken. Zeker tijdens de warme zomermaanden is een verkoelende groene plek als deze meer dan welgekomen. Veel wandelaars vonden de afgelopen weken al snel hun weg naar de nieuwe groene aanwinst, en ik ben ook blij om ook vandaag zoveel interesse onder de Leuvenaars te zien", vertelt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.
Hoge erfgoedwaarde
Kasteelpark de Bunswyck is een prachtige natuur- en erfgoedparel. Om het unieke karakter van het gebied toe te lichten, organiseerde de stad afgelopen zondag verschillende rondleidingen voor de bezoekers. Landschapsarchitecten, een ruimtelijke planner en archeologe vertelden de bezoekers over de bijzondere kenmerken van de getuigenheuvel. Daarnaast dompelden ze hen onder in de rijke geschiedenis van deze plek: van de voormalige kleigroeven die het grillige landschap hebben gevormd, over de zorgvuldig geplande zichtlijnen, tot de aanleg van de bomendreef die naar de top van de heuvel leidt. Tegelijk vertelden medewerkers van de studiedienst groenbeheer welke bomen, grasvegetaties en struiken het beste passen in dit park, zowel wat het huidige groenbestand betreft als wat er toekomstig kan ontwikkeld worden.
Toekomstig beheersplan
Uiteindelijk lichtte de stad ook de toekomstplannen voor het gebied toe. “We werken momenteel aan een beheersplan om de waardevolle natuur en het erfgoed op de site verder te beschermen”, vertelt schepen Devlies. "Maar de stad kijkt ook naar de bredere omgeving. Samen met bijvoorbeeld Scheut en De Bron vormt dit park een belangrijke groene schakel waarlangs men kan wandelen om richting het centrum te gaan." Door de aankoop is de stad ook zeker dat het blijvend kan worden ingezet in functie van klimaatsveranderingen (verkoeling, vasthouden regenwater en dergelijke).
Na afloop konden de bezoekers, voor één keer op het gras en onder een stralende zon, genieten van een drankje. Het was een gelegenheid om na te praten over de herontdekking van een gebied dat in de komende jaren verder zal evolueren. “We nodigen alle Leuvenaars en bezoekers uit om deze nieuwe parel te komen ontdekken”, besluiten de schepenen.