- September 27th, 2024
- Category: verkiezingen, meermetmo, wijkwerking, buurtwerking, veiligheid
Bouwen aan zorgzame, betrokken en veilige buurten in Leuven
Een stad waarin mensen elkaar kennen en aandacht hebben voor elkaar, is een stad waarin je je goed omringd, veilig en thuis voelt.
Horizon 2030 | Bouwen aan zorgzame, betrokken en veilige buurten in Leuven
Een stad waarin mensen elkaar kennen en aandacht hebben voor elkaar, is een stad waarin je je goed omringd, veilig en thuis voelt. Vooruit Leuven bouwt al jaren aan samenleven in de buurt, met buurtprojecten zoals Kom op voor je wijk, sterk uitgebouwde buurtcentra, lokale dienstencentra en brugfiguren zoals outreachend werkers en wijkagenten. Kandidaten Bieke Verlinden (schepen van welzijn en wijkwerking), Bart Meulemans en Koen Dorleman lichten de plannen van Vooruit toe om zorgzame en betrokken buurten verder uit te bouwen.
Leuven is een stad op mensenmaat. Essentieel daarbij zijn verbonden en zorgzame buurten, waarin mensen elkaar kennen, zich veilig voelen en dichtbij huis de nodige ontspanning, hulp en ondersteuning kunnen vinden. Hier voelen mensen zich thuis en kunnen ze kwaliteitsvol wonen en leven, met hulp van elkaar en ondersteuning van buurtgerichte (zorg)professionals. We streven ernaar om van elke buurt in Leuven zo’n betrokken buurt te maken, waar het aangenaam vertoeven is, er voor jong en oud iets te beleven valt en buren voor elkaar klaarstaan. Om die zorgzame buurten uit te bouwen, wil Vooruit Leuven volop steun bieden aan initiatieven die ontmoeting stimuleren en vernieuwende projecten voor buurtzorg.
“We willen de komende jaren nog meer werk maken van zorgzame buurten: buurten waarin mensen elkaar kennen, een handje helpen en elkaars zorgen helpen dragen”, legt Bart Meulemans uit. “Een opgestoken hand naar een buur, een babbeltje aan de boekentil, een boodschap meebrengen voor een buur die minder goed ter been is… In zo’n verbonden stad voelen mensen zich veilig en weten ze dat ze er hulp kunnen vragen. We willen onze buurten dan ook zo vormgeven dat contacten maken in de buurt gemakkelijk wordt.” We versterken het sociale weefsel in de stad op creatieve manieren: een kinderdagverblijf in een sociale woonwijk, studenten op kot bij senioren, een buurtcentrum in een nieuwbouwwijk…
Ontmoetingsplekken in de buurt
We maken van de publieke ruimte fijne en voor iedereen toegankelijke ontmoetingsplekken met o.a. zitplekken, speeltuinen, sportinfrastructuur, publieke eetplekken… Dat doen we ook graag samen mét de Leuvenaars, bijvoorbeeld via het succesvolle stadsproject Kom op voor je wijk. Daarmee kunnen buurtbewoners samen een idee voor hun straat of buurt realiseren, zoals een ontmoetingsplek, een buurtmoestuin of een straatkookboek. Samen met je buren een project realiseren legt de basis voor een verbonden buurt: je leert elkaar kennen en bouwt samen iets uit. We willen de aanvraagprocedure van Kom op voor je wijk nog verder vereenvoudigen en de voorwaarden zo laagdrempelig mogelijk maken, zodat zoveel mogelijk inwoners en organisaties zelf aan de slag kunnen met hun buurt. We willen ook het aantal wijkmanagers nog verhogen om zo nog beter te kunnen inspelen op de veranderende noden van een wijk en buurten proactief te bereiken.
Zorg in je eigen omgeving
“In een zorgzame buurt vind je ook zorg en ondersteuning op jouw maat, gewoon in je eigen buurt”, zegt Bieke Verlinden. “Nu zie je vaak dat mensen die, door ziekte of ouderdom, meer zorg nodig hebben vaak hun huis en hun vertrouwde buurt moeten verlaten om bijvoorbeeld naar een serviceflat of rusthuis te gaan. Soms is dat de beste oplossing, maar soms kan het ook anders door de stad meer aan te passen aan haar inwoners in plaats van andersom.” Een mooi voorbeeld hiervan is ‘De Boomgaard’ in Kessel-Lo, een samenwerking van vier Leuvense zorgorganisaties (De Wissel, Woonzorgnet Dijleland, Oostrem en Zorg Leuven) die vertrekt van een totaal nieuwe kijk op zorg. Ze maken van de bestaande buurt een zorgzame buurt waarin een groep van verschillende zorgprofessionals samenwerken met mantelzorgers, buren en vrienden om zorgnoden van de buurtbewoners te helpen dragen. Ze bouwen er woningen die gemakkelijk aangepast kunnen worden en die daardoor zorgnoden kunnen opvangen zoals ze komen en gaan doorheen het leven.
Veilige buurten
Een stad waar je je thuis voelt, is ook een veilige stad. We pakken problemen aan zonder te stigmatiseren. “Door het buurtwerk in Leuven sterk uit te bouwen, samen met het middenveld, de stadsdiensten en de politie, kunnen we zowel mensen helpen en bij elkaar brengen als mogelijke problemen die gesignaleerd worden samen aanpakken. Zo kunnen we oplossingen zoeken om het fijn samenleven te versterken”, legt Koen Dorleman uit. De Leuvense politie staat met een warme aanpak dichtbij de inwoners, onder meer door te werken met doelgroepen. Zo gaan de senioreninspecteurs regelmatig langs bij 80-plussers die nog thuis wonen en houden de wijkagenten de vingers aan de pols van wat er leeft in de buurten. “We investeren verder in buurtbemiddeling en werken vanuit het principe dat het algemeen belang van samenleven in een buurt primeert op het individuele belang. Onze benadering levert al jaren goede resultaten op, want Leuven is veiligste centrumstad van Vlaanderen”, zegt Koen Dorleman.
“We willen kortom op allerlei manieren de Leuvenaars ondersteunen om makkelijk, in de eigen buurt, sociale contacten op te bouwen en zo de sociale samenhang tussen bewoners versterken. Samen dingen doen, over generaties heen, zorg dragen voor elkaar en wanneer het nodig wordt de juiste hulp kunnen vinden in je eigen buurt: zo maken we van Leuven een van de meest zorgzame steden die je kan vinden”, besluiten de kandidaten.