- April 22nd, 2024
- Category:
Een warme en gastvrije Erfgoeddag met het thema THUIS
Het thema van de Erfgoeddag trok meer dan 11.000 bezoekers naar Leuven. Een record!
"Deze Erfgoeddag zette het menselijke aspect in de kijker en toonde de diversiteit in collecties, maar liet ook de verschillende culturen die Leuven rijk is aan bod komen in het programma"
Een warme en gastvrije Erfgoeddag met het thema THUIS
Het thema THUIS van de Erfgoeddag trok zondag meer dan 11.000 bezoekers in Leuven, een absoluut record. Wat maakt dat we ons ergens thuis voelen? “Deze Erfgoeddag zette het menselijke aspect in de kijker en toonde de diversiteit in collecties, maar liet ook de verschillende culturen die Leuven rijk is aan bod komen in het programma”, zegt een tevreden schepen van cultuur Bert Cornillie.
Bezoekers konden de dag fit starten met Ba Dua Yin, een meer dan 1.000 jaar oude Qigong-vorm of ook wel Chinese yoga genoemd. Ook de Chinese reus was samen met de Poolse reuzin, prinses Nela en reus Jean-Richard II een blikvanger in Tweebronnen. Reuzin Filipiniana zorgde op haar beurt mee voor één van de hoogtepunten: zij mocht de dansvloer openen op het Hooverplein, waar na haar ook de Polska Skola Leuven, de Chinese groep van Nihao Leuven, en enkele Leuvense tangodansers dansten op beiaardmuziek. Campanae Lovanienses en beiaardier Philippe Beullens selecteerden immers dansbare home songs uit verschillende landen.
In het Stadsarchief kon het publiek ervaren dat migratie van alle tijden is. Naast de verhalen uit de archiefbronnen, gingen bezoekers in gesprek met o.a. vrijwilligers van Refu Interim, mensen die recent hun land hebben moeten verlaten en in Leuven op zoek zijn naar een echte thuis. “Ik vond het heel boeiend om in gesprek te gaan”, aldus Lina Binti, één van de vrijwilligers. “De mensen luisterden naar mijn verhaal, maar ik heb ook veel van hen geleerd, bv. over de geschiedenis van Leuven.” Benieuwd? Een aantal van deze ‘Thuiszoekers’-verhalen kan je de volgende weken nog in de leeszaal van het Stadsarchief vinden.
De levendige geschiedenis van Tweebronnen: nieuwe permanente expo
Op Erfgoeddag opende ook een nieuwe, permanente opstelling in de hal van het Tweebronnengebouw. Een installatie die bezoekers informeert over of herinnert aan de levendige geschiedenis van de site. Het vroegere schoolleven in de Technische school, maar ook de architectuur van dit unieke interbellumgebouw en architect Henry van de Velde komen aan bod. Nu elke dag te ontdekken tijdens de openingsuren in Tweebronnen.
Erfgoeddag gemist? ERFOOD en meer
Erfgoeddag was ook de start van ERFOOD, een gloednieuw culinair erfgoedfestival dat nog tot 31 oktober op verschillende plekken in de stad opduikt. Op Erfgoeddag lag de focus op Abdij van Park met een potluck picknick met diverse muziek en met de pas geopende expo ‘Aan tafel!’ in PARCUM. Deze belicht tradities, gebruiken en eetgewoontes binnen het christendom, jodendom en de islam, en de vele gelijkenissen. Met KUlinair belichten verschillende erfgoedpartners van KU Leuven in de Universiteitsbibliotheek de eetcultuur en voeding in de universitaire collecties. Van wel of geen friet in de Alma tot studentencantussen, de expo loopt nog tot 20 mei.
De nieuwe tentoonstellingen in KADOC kan je bezoeken tot 30 juni. Hilāl belicht het moskeeleven in Vlaanderen (na 50 jaar islamitische eredienst). In Woordreizigers komen vrouwen aan het woord in gedichten en andere creatief werk die zich lieten inspireren door voorstellingen van de islam in het verleden.
Wandelingen in de ErfgoedApp
Dankzij Erfgoeddag zijn er twee nieuwe wandelingen in de Erfgoedapp. In ‘Anarchie in Leuven. Thuis in de Underground’ laat je je leiden door activisten, anarchisten, creatievelingen, thuislozen en wereldverbeteraars en kom je meer te weten over het krakersverleden in de stad. ‘Sporen van de islam in Leuven’ laat je dan weer locaties en verhalen ontdekken die verbonden zijn met moslims in Leuven vroeger en nu.