• by:
    • October 2nd, 2024
    • Category: sport
    Jongerenkandidaten stellen plannen rond mentaal welzijn voor

    Naar aanleiding van de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid stellen Jan Thomas Roefs (22) en Sarah Mohamed Khalif (26), twee jongeren en allebei kandidaat op de gemeenteraadslijst voor Vooruit Leuven, enkele ambitieuze ideeën voor om het mentaal welzijn van jongeren in onze stad te verbeteren.

    Jongerenkandidaten stellen plannen rond mentaal welzijn voor

    Met deze aanpak willen de kandidaten de drempel verlagen voor jongeren om hulp te zoeken, zodat niemand met zichzelf moet blijven worstelen.
    Naar aanleiding van de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid stellen Jan Thomas Roefs (22) en Sarah Mohamed Khalif (26), twee jongeren en allebei kandidaat op de gemeenteraadslijst voor Vooruit Leuven, enkele ambitieuze ideeën voor om het mentaal welzijn van jongeren in onze stad te verbeteren. Ze pleiten voor een grondige sensibiliseringscampagne, een versterking van de outreachende jeugdwerking en een uitbreiding van het gratis aanbod van eerstelijnspsychologen voor jongeren, zowel via MijnLeuven en Stelplaats als via scholen.

    Met deze aanpak willen de kandidaten de drempel verlagen voor jongeren om hulp te zoeken, zodat niemand met zichzelf moet blijven worstelen.

    Meer toegankelijke zorg voor jongeren
    Jan Thomas en Sarah zijn de initiatiefnemers van  Samen Jong Voor Leuven, een platform waarmee ze op laagdrempelige wijze gespreksavonden organiseren over thema's die jongeren echt bezighouden. Tijdens deze evenementen kwamen mentale gezondheidsproblemen herhaaldelijk naar voren als één van de grootste zorgen van jongeren.

    “Veel jongeren ervaren vandaag de dag een enorme druk en die druk heeft een invloed op hun mentale welzijn”, vertelt Jan Thomas Roefs. “Er zijn in Leuven al fantastische initiatieven zoals TEJO of The Crib die op een laagdrempelige manier hulp bieden aan jongeren. Maar toch blijft de drempel om hulp te zoeken te hoog. Als jongeren in de politiek moeten we er alles aan doen om dat te veranderen. Met gratis eerstelijnspsychologen op plekken zoals Stelplaats en in scholen, maken we hulp nog toegankelijker en normaliseren we het zoeken naar ondersteuning.”

    Een proactieve aanpak
    Een belangrijk onderdeel daarbij is de outreachende jeugdwerking versterken. Door jongeren actief te benaderen in hun leefwereld – op straat, in buurten en in jongerencentra – kunnen outreachers snel signalen opvangen van mentale problemen en preventief ingrijpen.

    Sarah Mohamed Khalif benadrukt het belang van deze proactieve aanpak: “We merken dat steeds meer jongeren vastlopen op school of in hun sociale leven. Outreachende jeugdwerking versterken zorgt ervoor dat problemen eerder kunnen opgespoord worden, en daardoor een escalatie voorkomen kan worden. Outreachers kunnen jongeren doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Zo kan iedereen de juiste hulp krijgen.”