• by:
    • January 12th, 2024
    • Category:
    Kijk binnen bij Dieric Bouts in nieuwe publicatie van het Leuvense stadsarchief

    Hoe woonde Dieric Bouts? Ontdek het in de nieuwste publicatie van het Stadsarchief.

    Dankzij de schepenbankregisters in het Stadsarchief krijgen we inzicht in de leefomgeving van Bouts en weten we in welk atelier zijn werken ontstonden

    Kijk binnen bij Dieric Bouts in nieuwe publicatie van het Leuvense stadsarchief

    Kijk binnen bij Dieric Bouts in nieuwe publicatie van het Leuvense stadsarchief
    Hoe woonde Dieric Bouts? Dat ontdek je in de nieuwste publicatie van het Stadsarchief die niet toevallig verschijnt in de laatste dagen van het succesvolle New Horizons | Dieric Boutsfestival.

    Auteurs Marika Ceunen en Nick Van den Broeck zochten in het omvangrijke schepenbankarchief naar de context en leefomgeving waarin Bouts zijn belangrijkste meesterwerken in Leuven schilderde. Zo geeft deze publicatie veel details over zijn woonhuis (en eigendom) mee en krijgen we via de archiefbronnen een idee over het meubilair en de huisraad van burgers- en patriciërswoningen in Bouts’ tijd, het vijftiende-eeuwse Leuven.

    “Dieric Bouts is een van de belangrijkste Vlaamse Meesters. Hij is niet in Leuven geboren, maar maakte hier wel zijn belangrijkste schilderijen. Dankzij de schepenbankregisters in het Stadsarchief krijgen we inzicht in de leefomgeving van Bouts en weten we in welk atelier zijn werken ontstonden”, vertelt Bert Cornillie, schepen van cultuur. “Dit boekje is het veertiende nummer in de Claves-reeks. Hierin schetst het Stadsarchief aan de hand van de schepenbankregisters en de stadsrekeningen het dagelijkse leven in Leuven van de 14e tot 18e eeuw.”

    ​Inkijk in het dagelijks leven
    Onderzoek op basis van de registers uit het schepenbankarchief wijst uit dat Dieric Bouts (mede) dankzij zijn welstellende echtgenotes heel wat eigendom had. Hij bezat onder andere een wijngaard op de Roeselberg en verwierf vier huizen in de Minderbroedersstraat. Het was daar ook dat Bouts woonde en zijn schildersatelier inrichtte. In de verdeling van de nalatenschap van Dieric Bouts aan zijn zonen Dieric jr. en Albrecht, krijgen we een gedetailleerd beeld van de ligging en omvang van zijn onroerend bezit. Hoe zijn huis was ingedeeld en hoe het interieur eruit zag, is niet beschreven. Toch slagen de auteurs erin om op basis van boedelinventarissen van gelijkaardige woningen uit de 15e eeuw een reconstructie te maken van de kamerindeling van Bouts’ woning en het (mogelijke) meubilair. Dit wordt verder vergeleken met het meubilair en de kamers die Dieric Bouts in zijn schilderijen verwerkte. ​

    Onderdeel van de Claves-reeks en Itinera Nova
    Deze publicatie is de veertiende uitgave in de reeks Claves Scabinorum. De Claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank en uit de stadsrekeningen. Dat zijn de twee meest omvangrijke bronnen uit het ancien régime in het Leuvense stadsarchief. De uiteenlopende thema’s van de Clavesreeks illustreren de enorme rijkdom die deze archieven bieden voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven in Leuven. Dankzij het permanente scan- en transcribeerwerk van de vijftig vrijwilligers van het Itinera Nova-project worden meer en meer akten van deze schepenbankregisters (uit de periode 1362 - 1795) online toegankelijk gemaakt. Momenteel zijn 94.025 van de 475.000 handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters volledig online doorzoekbaar op www.itineranova.be.

    Praktisch
    Het Claves-boekje ‘Hoe woonde Dieric Bouts?’ is voor 5 euro te koop in het Stadsarchief of online te bestellen via www.erfgoedcelleuven.be/boeken. ​
    ​​
    ​Interesse in de volledige Claves-reeks? Je kan alle nummers 1 t.e.m. 14 als boekenpakket aankopen voor slechts 60 euro, enkel ter plaatse af te halen in het Stadsarchief, Rijschoolstraat 4, www.leuven.be/stadsarchief.

    Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters en stadsrekeningen? Neem contact op met het Stadsarchief.