• by:
    • September 13th, 2021
    • Category:
    Leuven fietst met 89 nationaliteiten het Guinness World Record aan diggelen

    Stad Leuven verbrak gisteren, zondag 12 september 2021, aan de velodroom het Guinness World Record om met zo veel mogelijk verschillende nationaliteiten een fietsestafette te rijden.

    Het diversiteitsbeleid van Leuven is gebouwd op het fundament dat in Leuven je toekomst telt en niet je afkomst, want samen kunnen we de grootste dingen bereiken.

    Leuven fietst met 89 nationaliteiten het Guinness World Record aan diggelen

    Stad Leuven verbrak gisteren, zondag 12 september 2021, aan de velodroom het Guinness World Record om met zo veel mogelijk verschillende nationaliteiten een fietsestafette te rijden. Dat record stond tot gisteren nog op naam van HSBC Bank Middle East Limited (UAE) in Dubai, en dateerde van januari 2019. Maar liefst 89 verschillende nationaliteiten trapten mee om het oude record van 68 nationaliteiten te verbreken. Schepen van diversiteit, Lalynn Wadera, reageert enthousiast: “Hiermee zetten we Leuven echt op de kaart als diversiteitsstad”.

    Op zondag 12 september gaven schepen van diversiteit, Lalynn Wadera, en schepen van sport, Johan Geleyns, de officiële aftrap van de recordpoging vanop een spinningfiets op de velodroom.

    Vervolgens losten in totaal 89 mensen met een verschillende nationaliteit elkaar om de kilometer af. Burgemeester Mohamed Ridouani nam nog de laatste kilometers voor zijn rekening. Samen hebben zij het wereldrecord gebroken. Omstreeks vijf uur riepen burgemeester Ridouani en schepen Wadera Leuven trots uit tot de nieuwe recordhouder.

    “Er wonen, werken en leven maar liefst 170 verschillende nationaliteiten in Leuven”, vertelt schepen van diversiteit, Lalynn Wadera. “Dat zijn er veel voor een stad met iets meer dan 100.0000 inwoners. We zien al die nationaliteiten als een enorme rijkdom en kracht. Het diversiteitsbeleid van Leuven is gebouwd op het fundament dat in Leuven je toekomst telt en niet je afkomst, want samen kunnen we de grootste dingen bereiken. En dat hebben we hier vandaag samen bewezen.”

    Onder toezicht van Guinness World Record
    Om een officiële recordhouder te kunnen worden, moesten alle deelnemers een verschillende nationaliteit hebben. Ook mocht er tussen elke deelname maar maximum 20 seconden tijd zitten, waardoor de deelnemers elkaar snel moesten aflossen.

    Daarnaast hield de organisator van het event, Sportizon, een gedetailleerd logboek bij van elke deelnemer waarin ze de afstand, nationaliteit van de deelnemer, start- en eindtijd en de afgelegde afstand nauwkeurig noteerden.

    De recordpoging werd uiteindelijk uitgevoerd onder toezicht van een Guinness World Record-deurwaarder en een onafhankelijke getuige.  

    Leuven als Europese sportstad
    Schepen van sport Johan Geleyns is enthousiast over het succes. “Dit bewijst dat je geen topsporter moet zijn om records te breken. Met een heleboel doodgewone Leuvenaars van verschillende origine braken we vandaag een record om u tegen te zeggen. Daar kunnen we daar met zijn allen fier op zijn. Leuven is een Europese sportstad waar iedereen zijn gading kan vinden.”

    Fotoboek als aandenken
    De recordpoging werd uiteindelijk een wielerfeest voor iedereen. De deelnemers kregen aanmoedigingen van vele supporters, en een DJ zorgde voor een gemoedelijke sfeer.

    Na hun deelname konden de recordbrekers een foto laten maken voor een fotoboek. “Dit boek, met hun persoonlijke boodschappen erin, wordt binnenkort overhandigd aan de nieuwe wereldkampioenen van het WK Wielrennen. Een mooie aandenken van de diverse deelnemers aan de kersverse wereldkampioenen, dus”, sluit schepen Wadera af.