• by:
    • January 24th, 2020
    • Category:
    Leuven plant 2 buurtbossen met 2.000 bomen

    Leuvenaars kunnen elkaar hier ontmoeten en op wandelafstand genieten van de rust en de natuur.

    Leuvenaars kunnen elkaar hier ontmoeten en op wandelafstand genieten van de rust en de natuur.

    Leuven plant 2 buurtbossen, samen goed voor meer dan 2.000 bomen

    Leuven buurtbossen
    Leuven is binnenkort twee buurtbossen rijker. Dat zijn compacte bossen met een groot aantal inheemse bomen en struiken. “Samen zullen ze meer dan 2.000 bomen tellen”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. De buurtbossen komen aan de Désiré Mellaertsstraat in Kessel-Lo en aan het Lemmekesveld in Heverlee. Het ontwerp en de aanplanting van de bossen gebeurt samen met de buurtbewoners.
    Geïnspireerd op Aziatische Tiny Forests
    De buurtbossen zijn geïnspireerd op de ‘Tiny Forests’, een concept dat komt overgewaaid van Japan en India en dat ook in Nederland al ingang vond.

    Schepen Lalynn Wadera was onmiddellijk gecharmeerd door het idee van de Tiny Forests. “Het voordeel is dat het terrein maar een tennisveld groot moet zijn om meer dan 1.000 bomen aan te planten. Ideaal om bos en biodiversiteit tot in de stad te brengen. Leuvenaars kunnen elkaar hier ontmoeten en op wandelafstand genieten van de rust en de natuur.”

    Het concept van een Tiny Forest helemaal overnemen en een gelijknamig label aan de bossen hangen is in Leuven onmogelijk. “Ons klimaat is anders dan het Aziatische, daardoor is het bijvoorbeeld niet zinvol om vijf plantjes per vierkante meter te planten. In Leuven kiezen we voor één boom of struik per vierkante meter, wat beter past in onze omgeving en toch nog ambitieus is”, verduidelijkt schepen Lalynn Wadera. In een gemiddeld Vlaams bos  plant men één boom per drie vierkante meter.

    Zoektocht naar locaties
    De stad maakte van de nood een deugd toen duidelijk werd dat aan de Désiré Mellaertsstraat  en aan het Lemmekesveld een groot aantal fijnsparren aangetast waren door de Letterzetter. De larven van deze kever doorboren ruimte tussen de schors en de stam, daardoor kunnen de sparren de sappen niet meer naar de kruin voeren en stilaan sterven ze zo af. De dode bomen kappen  is de enige optie om een verdere verspreiding tegen te gaan. ‘Dat die ruimte vrij kwam was voor ons dè uitgelezen kans om voluit te kiezen voor een gemengd bos; een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, … en voor buurtbewoners natuurlijk”, vult schepen Wadera aan. Naast deze twee locaties zoekt de stad de komende maanden verder naar bijkomende locaties voor gelijkaardige projecten.

    Leuvenaars betrekken
    Leuvenaars bij het project betrekken was een evidentie voor de stad. In het participatietraject -Leuven maak het mee- kwamen enorm veel ideeën boven en ook het idee van Tiny Forests kwam regelmatig terug. ‘Het is heel fijn dat we die ideeënmakers nu, ongeveer zes maanden later, al kunnen uitnodigen om mee hun idee uit te rollen’, zegt wijkmanager Walter Op de Beeck.  

    Iedereen welkom op de plantdagen
    Met het buurtoverleg is het startschot gegeven. De buren, de scouts, de school in de buurt reageerden enthousiast. Ze zagen ook al onmiddellijk andere kansen. Aan het Lemmekesveld dromen ze bijvoorbeeld al van een buurtmoestuin die naadloos aansluit op de gemengde heg en bessenstruiken die aan  de rand van het bos zullen groeien.

    De plantdagen vinden plaats op zaterdag 14 maart in de namiddag op het Lemmekesveld in Heverlee en op woensdag 18 maart aan de Désiré Mellaertsstraat. Wie graag meewerkt, is  met schop en laarzen welkom om samen nieuw groen in de stad aan te planten.