• by:
    • March 17th, 2021
    • Category:
    Leuven vaccineert eerste 85+’ers: “Nieuwe stap naar het normale leven”

    Vandaag kwamen de eerste 85+’ers naar de Brabanthal voor hun vaccinatie. “Dat verliep heel vlot, net zoals de voorbije weken”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

    Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Daarmee bescherm je jezelf en anderen

    Leuven vaccineert eerste 85+’ers: “Nieuwe stap naar het normale leven”

    Vandaag kwamen de eerste 85+’ers naar de Brabanthal voor hun vaccinatie. “Dat verliep heel vlot, net zoals de voorbije weken”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “We kunnen nu – 1 jaar na het losbarsten van de coronacrisis – de oudste inwoners van Leuven inenten. Dat is weer een nieuwe, grote stap naar het normale leven voor ons allemaal.”

    Tijdens drie vaccinatiedagen werd er een duizendtal Leuvenaars uitgenodigd in de Brabanthal. “We zijn gestart met de oudste thuiswonende Leuvenaars,” vertelt Bart Tirez, voorzitter van de eerstelijnszone Leuven. “We zorgen ervoor dat het bezoek aan de Brabanthal voor hen vlot en comfortabel verloopt, bijvoorbeeld met extra stadsmedewerkers die hen kunnen begeleiden, en door wat meer tijd per afspraak te voorzien.”

    De zorgverleners die de voorbije weken gevaccineerd zijn en de 85+’ers die momenteel aan de beurt zijn, zijn tevreden over het vlotte verloop in de Brabanthal. “Dat enthousiasme toont zich ook in de grote bereidheid om zich te laten vaccineren. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Daarmee bescherm je jezelf en anderen”, zegt burgemeester Ridouani. 

    De voorbije dagen was er ongerustheid over het vaccin van AstraZeneca. “Er zijn deze week geen afzeggingen”, zegt burgemeester Ridouani. “Sommige mensen hadden wel vragen, die onze medewerkers graag beantwoorden.”

    Na de vaccinaties van deze week, zullen zo’n één op vijf Leuvense 65+’ers een eerste keer gevaccineerd zijn. “Dat is toch al een mijlpaal”, zegt Ridouani. In totaal, met de zorgverleners meegeteld, zullen na deze week 10.000 Leuvenaars een eerste prik gehad hebben, goed voor 10 procent van alle inwoners.

    Vlaanderen verdeelt de vaccins over de verschillende vaccinatiecentra, afhankelijk van hoeveel vaccins er geleverd worden. De week van 22 maart zal Leuven 1.050 inwoners vaccineren, de week erna een 2.000-tal. Dat zijn nog steeds 85+’ers. De volgorde van vaccineren verloopt van oud naar jong, en telt per geboortejaar af. 

    Toegankelijkheid en ondersteuning
    De Brabanthal is helemaal rolstoeltoegankelijk. Vlakbij de ingang zijn er parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Er zijn ook extra rolstoelen voorzien voor mensen die slecht te been zijn. Als je begeleiding tijdens het vaccineren nodig hebt, kan je beroep doen op een medewerker, of op je mantelzorger. Er is ook een aparte wachtruimte voor mantelzorgers of begeleiders als je enkel hulp nodig hebt om tot het vaccinatiecentrum te geraken. 

    Medewerkers van stad Leuven bellen alle uitgenodigde 85+’ers van wie een telefoonnummer bij de stad gekend is, om te vragen of het lukt om een afspraak te maken, of ze hulp kunnen gebruiken om naar de Brabanthal te komen, en of ze eventueel samen met hun partner gevaccineerd willen worden. Dat gebeurt niet automatisch via het afsprakensysteem, maar door deze aanpak maakt de stad Leuven dat mogelijk. 

    Mobiliteit
    Met de fiets, het openbaar vervoer of de wagen raak je vlot aan de Brabanthal. Parkeren is er gratis, zowel voor fietsen (ook voor grotere bakfietsen) als wagens. Buslijnen 4 en 630 rijden vanaf april ook tot aan de ingang van de Brabanthal. Lijnen 5 en 6 stoppen op 600 meter van de Brabanthal. Met De Lijn is er een overeenkomst voor gratis tickets voor bepaalde doelgroepen.

    De stad werkt daarnaast samen met de taxisector. Voor 65-plussers kost een heen- en terugrit 12,5 euro. De stad komt tussen via een taxivoucher voor de terugrit die je op vertoon van je identiteitskaart en betalingsbewijs van de heenrit in het vaccinatiecentrum krijgt.

    Mensen met een rolstoel kunnen beroep doen op de Dienst Aangepast Vervoer (DAV). De stad betaalt die ritten. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen terecht bij de Minder Mobielen  Centrale. Ook de diensten voor aangepast vervoer van de christelijke en socialistische mutualiteit vervoeren mensen die minder mobiel zijn.

    Wie vragen heeft over vervoer naar de Brabanthal, kan contact opnemen met het informatiecentrum van de stad via 0800 16 916 (gratis) of corona@leuven.be. Alle info staat ook verzameld op https://www.leuven.be/bereikbaarheid-brabanthal 

    Mindermobiele mensen die hun huis niet verlaten, worden na medisch advies thuis gevaccineerd. Of je in aanmerking komt voor thuisvaccinatie, beslist je huisarts. Er zijn strikte voorwaarden opgesteld door de Vlaamse overheid, die de huisarts moet volgen.

    Vragen?
    Bij het corona-informatiecentrum van de stad (corona@leuven.be of 0800 16 9 16) en op www.laatjevaccineren.be, de website van de Vlaamse overheid, kan je terecht voor vragen en meer informatie.