• by:
    • September 28th, 2022
    • Category:
    Nieuwe mijlpaal voor herbestemming stadhuis

    Het voorontwerp voor de herbestemming van het stadhuis is na een intensief studietraject klaar. Het stadhuis wordt een open huis, makkelijk toegankelijk voor iedereen.

    We zetten een nieuwe stap in de bouwgeschiedenis van het stadhuis en bereiden dit monument, net zoals dit in het verleden al vele keren gebeurde, voor op zijn nieuwe toekomst.

    Nieuwe mijlpaal voor herbestemming stadhuis

    Nieuwe mijlpaal voor herbestemming stadhuis. Beeld: aNNo_FELT
    Het voorontwerp voor de herbestemming van het stadhuis is na een intensief studietraject klaar. Het stadhuis wordt een open huis, makkelijk toegankelijk voor iedereen.

     We vertellen er de bijzondere verhalen van de stad en het stadhuis. Je ontdekt samen met ons het rijke verleden van de stad en maakt er mee de toekomst.

    “Het historische stadhuis en trots van Leuven krijgt opnieuw een centrale rol en wordt nog meer dan het al is hét symbool van de stad”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het ontwerpteam stond voor een grote uitdaging om dit historisch monument om te vormen tot een voor iedereen toegankelijk, open huis met vele functies. Het wordt dé plek ook waar je verhalen over het verleden en de toekomst van Leuven kan ontdekken. De historische ruimtes vormen de basis voor de vele erfgoedverhalen. Authentieke stukken krijgen opnieuw een plaats in het stadhuis en via interactieve verhalen, exposities en debatten ontdek je Leuven van vroeger, vandaag en morgen. In de toekomst zal het ook een plaats zijn waar Leuvenaars en experten samen kunnen werken rond maatschappelijke en stedelijke uitdagingen.”

    “We zetten een nieuwe stap in de bouwgeschiedenis van het stadhuis en bereiden dit monument, net zoals dit in het verleden al vele keren gebeurde, voor op zijn nieuwe toekomst”, besluit burgemeester Ridouani.

    Intensief opzoek- en studiewerk
    “De herbestemming van het stadhuis is een belangrijk onderdeel van ons toonaangevend erfgoedbeleid”, zegt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “We doen grote inspanningen om het stadhuis weloverwogen en met diep respect voor de erfgoedwaarde te restaureren en te verbouwen.”

    De specifieke ontwerpkeuzes die worden getoond met het voorontwerp en de concrete invulling van de verschillende ruimtes zijn het resultaat van een intensief traject met opzoek- en studiewerk van verschillende experten rond onder andere geschiedenis, archeologie, stabiliteit en brandveiligheid. Zo geeft bijvoorbeeld de bouwhistorische studie een gedetailleerd beeld van de complexe bouwgeschiedenis van het stadhuis met de verschillende ‘huizen’ die telkens in andere periodes aangebouwd zijn. “Dankzij die inzichten kunnen we voor elk onderdeel en elk interieur de erfgoedwaarde bepalen en doordacht beslissen welke onderdelen we behouden en versterken, en waar we kunnen ingrijpen”, duidt schepen Devlies.

    Vlotte toegankelijkheid en logische circulatie
    Je zal de historische ruimten in de toekomst doorlopend kunnen bezoeken. In het verfijnde ontwerp is er dan ook bijzondere aandacht voor een vlotte toegankelijkheid voor mensen met een kinderwagen, in een rolstoel of die moeilijker ter been zijn. Daarnaast zorgen we voor logische routes en verbindingen tussen de verschillende ruimtes en verdiepingen van het stadhuis.

    Het stadhuis krijgt daarom naast een grondige restauratie ook enkele architecturale ingrepen die de toegankelijkheid en circulatie mogelijk maken. Zo komt er een nieuwe, duidelijke toegang in het Corps de Garde, het huidige politiekantoor. Daar komt een nieuw hedendaags volume ‘antichambre’, met een publiek stadsbalkon dat een uniek zicht op de Grote Markt biedt.

    De antichambre wordt de nieuwe inkom- en onthaalruimte voor een bezoek aan het stadhuis en de stad. Met dit ontwerp wordt het mogelijk om een nieuwe lift en architecturale trap te voorzien, waardoor het stadhuis voor iedereen drempelloos toegankelijk wordt. De binnentuin – het Vrijthof – wordt dan weer een groen rustpunt en zal de verschillende delen van het stadhuis beter met elkaar verbinden.

    Duurzame ingrepen
    Een monument verduurzamen is niet gemakkelijk. In het stadhuis worden alle daken maximaal geïsoleerd. Mee daardoor zorgen we ervoor dat we op een lage temperatuur kunnen verwarmen. We kiezen voor vloerverwarming en ventiloconvectoren. Via een toekomstig BEO-veld onder de antichambre en het Boekhandelplein kunnen we het stadhuis verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Bij een BEO-veld worden leidingen in de grond geboord die in de winter warmte en in de zomer koude halen uit de bodem. Daarnaast leggen we een zonnecollector onder de dakleien van het Voorhuis. Daarmee vangen we zonnewarmte op omdat we meer warmte nodig hebben dan koeling en het evenwicht zo verbeterd kan worden.