- December 21st, 2022
- Category:
Restauratie eeuwenoude salons stadhuis afgerond
Na een grondige restauratie gaan de historische salons van het stadhuis begin volgend jaar weer open.
In het voorjaar van 2023 zullen de salons opgesteld worden en kan je met eigen ogen de pracht en praal gaan bewonderen. Vanaf dan zullen er ook opnieuw huwelijken kunnen plaatsvinden.
Nieuwe mijlpaal voor herbestemming stadhuis
Na een grondige restauratie gaan de historische salons van het stadhuis begin volgend jaar weer open. Anderhalf jaar lang is er in de salons gewerkt: parketten herstellen, lambriseringen en plafonds opnieuw schilderen en vergulden, kroonluchters en schilderijen restaureren, meubels opnieuw bekleden, behang vervangen, nieuwe verwarming installeren, elektriciteit vernieuwen… Alles werd aangepakt en in zijn oude glorie hersteld. Het resultaat is magnifiek.
Iedereen die ooit trouwde in Leuven kent de salons van het achterhuis als de ‘trouwsalons’. De salons maken deel uit van het oudste deel van het stadhuis uit de 15e eeuw. De drie salons doen al eeuwen dienst als raadzaal voor het bestuur van de stad, als ontvangstruimte voor hoogwaardigheidsbekleders en later dus als trouwzaal.
Oorspronkelijke glorie
De salons werden een laatste keer grondig gerestaureerd rond het midden van de 19e eeuw, naar aanleiding van een bezoek van koning Leopold I en zijn zonen aan Leuven in 1852. Zij overnachtten toen in het stadhuis. Het is deze aankleding die tijdens de recente restauratiewerken in ere hersteld werd, legt Dirk Vansina uit, Leuvens schepen van restauraties. “De salons zijn een van de rijkelijkst uitgeruste ruimtes van het Leuvens stadhuis met een hoogwaardig en historisch interieur. Alleen kon je niet meer naast de sporen van de tijd kijken. We lieten onder meer het parket herstellen, houten balkdelen van de draagstructuur vervangen, barsten in het stucwerken dichten … We wilden de salons in hun oorspronkelijke glorie herstellen en dat is het voorbije anderhalf jaar uitstekend gelukt.”
Specialistenwerk
Aan restauratiewerken als deze gaat een voorbereidende fase vooraf. Specialisten gingen aan de slag met historische bouwplannen en inspecteerden ook de salons zelf. Zo werden de afwerkingslagen van plafonds en muren aan een nauwkeurig onderzoek met een scalpel onderworpen om de opeenvolgende afwerkingslagen en kleuren te weten te komen.
Naast structurele renovaties werd ervoor gekozen om terug te keren naar de aanblik uit 1852. Alle lambriseringen zijn opnieuw geschilderd in dezelfde olieverfkleuren van toen. De verguldingen, die overschilderd waren met bronzine, een soort goudverf van mindere kwaliteit, werden terug verguld met bladgoud. Ook de inkleding van de salons was deel van de totaalaanpak: de historische gasluchters werden opgeknapt en de stoelen kregen een nieuwe fluwelen bekleding. Als alternatief voor radiatoren, die storend opgesteld stonden, kwamen er vloerconvectoren.
De salons kregen ook een technologische update: in het Leuvens stadhuis vinden steeds meer internationale huwelijken plaats, waarbij ouders en familieleden het huwelijk op afstand graag willen volgen. Vanuit de salons biedt de stad nu de mogelijkheid om huwelijk via livestream te volgen.
Schilderijen
M Leuven beheert het roerende kunstpatrimonium in het stadhuis en zette de schouders onder de restauratie van 32 bijzondere schilderijen in de salons.
“De 23 burgemeestersportretten keren pas begin volgend jaar terug naar het stadhuis, maar nu al kan je 9 andere werken bewonderen”, vertelt schepen van cultuur en voorzitter van M Denise Vandevoort. “Deze schilderijen waren ingewerkt in de lambriseringen, schouwen en het plafond van het laatste salon en werden met de grootste zorg gedemonteerd en in het atelier van IPARC gerestaureerd in 2021-2022. Ondertussen zijn ze terug ingewerkt in de wanden. Omwille van de omvang van enkele van deze werken was dit echt geen sinecure. De schilderijen beelden bijbelse taferelen uit, maar tonen ook portretten van historische figuren zoals Filips II en Jan IV, Hertog van Brabant en stichter van de Universiteit van Leuven.”
“Een van de bekendste werken is het immense doek van 3.5 x 4.5 m, geschilderd in 1786 door P.J. Verhaghen (1738-1811) ‘Mozes gepresenteerd aan de dochter van de farao’. De meeste mensen kennen het vooral als de achtergrond bij de talloze huwelijken die werden afgesloten in het trouwsalon”, aldus Marjan Debaene, afdelingshoofd oude kunst (a.i.) van M Leuven.
Praktisch
In het voorjaar van 2023 zullen de salons opgesteld worden en kan je met eigen ogen de pracht en praal gaan bewonderen. Vanaf dan zullen er ook opnieuw huwelijken kunnen plaatsvinden.