- January 22nd, 2025
- Category:
Stad schenkt Universiteitshal aan KU Leuven voor 600-jarig jubileum
Voor het 600-jarig bestaan van de KU Leuven, plant de stad de schenking van de Universiteitshal.
De Universiteitshal met haar boeiend verleden is het symbool van de KU Leuven en van de unieke band tussen stad en universiteit. Nergens is die zo tastbaar en zichtbaar als hier. Met deze schenking schrijft de stad in 2025 een nieuw hoofdstuk in dit gedeeld verhaal.
Stad Leuven schenkt Universiteitshal aan KU Leuven voor haar 600-jarig jubileum
Ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de KU Leuven, plant de stad Leuven een bijzondere en symbolische schenking aan de universiteit: de Universiteitshal. Dit monument aan de Naamsestraat, een historisch stadsgebouw van de stad, komt dan weer in handen van de KU Leuven net zoals in de 17e eeuw. Met deze schenking, willen we als stad onze waardering uitspreken voor de diepgaande samenwerking en verwevenheid van de universiteit met Leuven. De Universiteitshal blijft zo de fysieke belichaming van de symbiose tussen stad en universiteit, ook in de komende eeuwen.
“Veel mensen zullen verbaasd zijn om te horen dat de Universiteitshal vandaag geen eigendom is van de KU Leuven”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “De meesten kennen het als de plek waar je je als student inschrijft voor de universiteit of waar de diensten van de rector gehuisvest zijn. De Universiteitshal met haar boeiend verleden is het symbool van de KU Leuven en van de unieke band tussen stad en universiteit. Nergens is die zo tastbaar en zichtbaar als hier. Met deze schenking schrijft de stad in 2025 een nieuw hoofdstuk in dit gedeeld verhaal.”
"Het is een grote troef voor onze stad om zo’n universiteit van wereldniveau te hebben", voegt Ridouani toe. "Leuven is hiermee een epicentrum van kennis en onderwijs waar mensen de kans krijgen om baanbrekende ideeën ontwikkelen. Tegelijk werken we met ervaren experts samen aan oplossingen voor morgen op het vlak van bijvoorbeeld de strijd tegen ziekte, klimaatopwarming en armoede. Zo blijft Leuven een stad die vooruitgaat en waar we tegelijk zorg dragen voor iedereen."
Een vleugje geschiedenis
De Universiteitshal kan terugblikken op een rijke geschiedenis. Tijdens de bloeiende textielindustrie in Leuven in de 13e eeuw bouwde de stad de lakenhal als opslag- en verkoopshal voor laken. Na 1350 kwam de lakenindustrie in verval en raakte een deel ervan in onbruik.
Toen de KU Leuven in 1425 werd opgericht, stelde de stad daarom een deel van de lakenhal beschikbaar als leslokalen voor de universiteit. Hiermee kreeg het gebouw zijn academische rol in Leuven.
De combinatie van marktruimte en universitaire auditoria bleek niet altijd een ideale combinatie. In de 17e eeuw verkocht de stad het gebouw aan de universiteit, die het onmiddellijk renoveerde en uitbreidde met onder meer een bibliotheek.
Tijdens de Franse Revolutie werd de universiteit afgeschaft en kwam de Universiteitshal terug in eigendom van de stad. Toen de katholieke universiteit in 1835 naar Leuven verhuisde, stelde de stad via een erfpachtovereenkomst de Universiteitshal opnieuw ter beschikking van de universiteit. Sindsdien fungeert de Universiteitshal als het kloppend hart van de academische gemeenschap, een functie die het nog steeds met verve vervult. Onlangs liet de universiteit nog grondige restauratiewerken aan de buitengevel en het rectoraat uitvoeren om het gebouw verder klaar te stomen voor de toekomst.
Het voorstel tot schenking komt maandag op de gemeenteraad. Bij goedkeuring door de gemeenteraad volgt nog een officieel overdrachtsmoment.