• by:
    • July 16th, 2024
    • Category:
    Stad Leuven stelt Park de Bunswyck open voor wandelaars

    Het kasteelpark de Bunswyck is een historisch beschermde site aan de Predikherenberg.

    Wij gaan verder met het uitwerken van ​ een beheersplan om het domein toegankelijk te maken en tegelijk de waardevolle natuur en het erfgoed op de site verder te beschermen.

    Stad Leuven stelt Park de Bunswyck open voor wandelaars

    Vorig jaar kocht de stad Leuven het panoramische kasteelpark de Bunswyck, een verborgen park langs de Tiensesteenweg op de groene flank van de Predikherenberg. De voorbije maanden voerde de stad verschillende werken uit om het domein veilig toegankelijk te maken.
    Vorig jaar kocht de stad Leuven het panoramische kasteelpark de Bunswyck, een verborgen park langs de Tiensesteenweg op de groene flank van de Predikherenberg. De voorbije maanden voerde de stad verschillende werken uit om het domein veilig toegankelijk te maken.

    Vanaf vandaag stelt de stad Leuven de poorten open voor het publiek. Zo kan iedereen weer genieten van deze prachtige natuur- en erfgoedparel. Bezoekers kunnen er rond de weide wandelen en onderweg genieten van een magnifiek uitzicht.

    Het kasteelpark de Bunswyck is een historisch beschermde site aan de Predikherenberg, een van de getuigenheuvels tussen Leuven en Diest. Het park is opgedeeld in een Groot en een Klein Park. Het Groot Park, dat in 2023 door de stad werd aangekocht, is nu toegankelijk voor iedereen. Het kasteel en het bijhorende Klein Park zijn nog in privébezit. “We zijn blij dat we het park nu open kunnen stellen voor bezoekers. Ik raad aan om zeker eens door de poort aan de Tiensesteenweg te gaan om de prachtige en waardevolle natuur te verkennen. En wie het pad tot bovenaan volgt, heeft een ruim uitzicht over de Molenbeekvallei en de Abdij van Park. Dit is 7,7 hectare genieten van natuur en erfgoed. In totaal hebben we deze legislatuur iets meer dan 41 hectare extra aangelegd of publiek gemaakt voor de Leuvenaar ”, weet schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

    Blauw bloed ​ en groen erfgoed
    “Deze site heeft een landschappelijke en erfgoedkundige waarde om u tegen te zeggen en werd in 2021 door het Agentschap voor Onroerend erfgoed beschermd,” vertelt schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed Carl Devlies. “Het omvat het neoclassicistische kasteel, nu een congrescentrum, restaurant Zita met de 18e-eeuwse kilometerpaal K29 in de voorgevel, die vroeger een hovenierswoning was, en het parkgebied.” Een bijzonder element is het 18e-eeuwse jachtpaviljoen met uniek panorama, gebouwd voordat het kasteel werd opgericht en later uitgebreid met een pannenbakkerij. Het domein kwam toen in handen van de adellijke familie de Bunswyck, die het gelijknamige kasteel bouwde en begin 20e eeuw het Klein Park aanlegde. In 1937 werd het domein gekocht door de familie Hottat-Hennau, textielbaronnen en eigenaars van het kasteeldomein Hottat in Korbeek-Lo. Om verwarring te voorkomen, noemen we dit park de Bunswyck en niet Hottat, ondanks dat de familie Hottat het kasteel en park aanzienlijk uitbreidde.

    Iedereen welkom
    “Het behoud van groen en historisch erfgoed op de getuigenheuvels en het versterken van onze blauwgroene structuren is een belangrijke beleidsprioriteit”, vervolgt schepen Devlies. “Met het oog op bevolkingsgroei en de verdichting van woonkernen willen we dat iedereen van deze schat kan genieten en hebben we het park aangekocht.”

    De voorbije maanden verwijderde de stad loshangende takken en enkele exoten, omdat ze niet passen binnen het biodiverse bomenbestand. Ook werden loszittende pannen en stenen van de erfgoedgebouwen weggehaald. “Nu kan iedereen veilig over het centrale pad wandelen”, vult schepen Wadera aan. “En wij gaan verder met het uitwerken van ​ een beheersplan om het domein toegankelijk te maken en tegelijk de waardevolle natuur en het erfgoed op de site verder te beschermen.”

    Praktisch ​
    Het kasteelpark ligt verstopt achter het kruispunt waar de Meerdaalboslaan (Expresweg N25) op de Tiensesteenweg botst. De ingang ligt op de Tiensesteenweg. Het is een smalle opening in de gerestaureerde muur ter hoogte van het kruispunt.
    ​​
    ​Een heraangelegd pad rond weides en een boomgaard, leidt je helemaal tot boven. De wandeling is ongeveer 1 km lang en bevat een vrij steile klim. Maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Door dat grillige reliëf is het park helaas niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens.
    ​​
    ​Fietsen zijn verboden door de hoge natuur- en erfgoedwaarde.