- December 18th, 2019
- Category:
Twee miljoen euro om zelf de stad te verbeteren
Op verschillende manieren zullen de Leuvenaars kunnen mee bepalen hoe hun wijk en heel wat grote projecten er gaan uitzien.
Door samen te werken en te luisteren naar elkaar, komen we tot betere en gedragen projecten en oplossingen
Twee miljoen euro voor Leuvenaars om zelf de stad te verbeteren
Vorige week stelde het Leuvense stadsbestuur haar meerjarenbegroting voor. De komende jaren trekt Leuven meer dan ooit de kaart van betrokkenheid en participatie van haar inwoners. Op verschillende manieren zullen de Leuvenaars kunnen mee bepalen hoe hun wijk en heel wat grote projecten er gaan uitzien. “Door samen te werken en te luisteren naar elkaar, komen we tot betere en gedragen projecten en oplossingen”, zeggen schepen van wijkwerking Bieke Verlinden en burgemeester Mohamed Ridouani. Zo richtten de buren van de Pieter Nollekensstraat een deelatelier voor de buurt op met steun van Kom op voor je wijk en gaven hun straat kleur met twee grote muurschilderingen.
Kom op voor je wijk
Al bijna 20 jaar maken Leuvense buren via Kom op voor je wijk-projecten hun straten en wijken een pak aangenamer en gezelliger, met muurschilderingen, mozaïekbanken, buurtmoestuinen en extra groen. Het budget waarmee de buurten zelf aan de slag kunnen gaan, dat in 2017 al verdubbeld werd, verhoogt stad Leuven nu opnieuw. “Deze legislatuur zetten we een stevige twee miljoen euro opzij voor de Leuvenaars om zelf hun eigen straat of buurt te verfraaien”, zegt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “Leuvenaars kunnen kiezen voor bestaande projecten zoals gevelbanken, buurtmoestuinen of boekentillen. Maar we moedigen ook aan dat wijken hun fantasie de vrije loop laten. Het kan ook iets heel uniek zijn, zoals het deelatelier in de loods in de Pieter Nollekensstraat in Kessel-Lo waar buren samen een grote stock aan materiaal delen. Van een paellapan of een softijsmachine tot een verticuteermachine. Geweldig toch? Goed voor het milieu en meer ontmoetingen in de wijk. De buren hadden de smaak goed te pakken en lieten ook nog twee grote muurschilderingen aanbrengen op hun gevels. Zo wordt de straat echt een weerspiegeling van haar bewoners, iets heel eigen en karaktervol.”
“Soms wil een buurt ook gewoon iets uittesten om te zien wat het geeft, eens experimenteren voor ze hun wijk permanent aanpakken”, gaat schepen Bieke Verlinden verder. “Ook dat is perfect mogelijk binnen de Kom op voor je wijk-formule. Na een bepaalde periode waarin de buren hun idee uittesten, bekijken we dan samen met hen of het een blijver kan worden.”
In 2020 zullen de Leuvenaars al voor 60 nieuwe projecten de handen uit de mouwen steken. “We brengen het budget voor Kom op voor je wijk nu naar 2 miljoen euro in totaal voor de komende bestuursperiode, om nog meer Leuvenaars zelf de tools in handen te geven om hun buurt fijner, groener en gezelliger te maken en elkaar te leren kennen. Dat zal de leefbaarheid in onze stad nog meer versterken. De projecten van Kom op voor je wijk brengen buurtbewoners, jong en oud, samen. Zo pakken we tegelijk ook de eenzaamheid in de samenleving aan”, zegt schepen Verlinden enthousiast.
Leuven, maak het mee. En mee en mee!
Dat de Leuvenaars al dat engagement wel kunnen smaken, bewijst ook het succes van ‘Leuven, maak het mee’, het online platform waarop inwoners hun ideeën voor de stad konden insturen. “Leuvenaars lieten massaal hun stem horen en dienden meer dan 2.000 ideeën in. We schatten in dat we er een duizendtal kunnen opnemen in de concrete uitwerking van de meerjarenplanning”, zegt burgemeester Ridouani. “We stoppen ook niet met ‘Leuven, maak het mee’. Het zal het platform blijven waar iedereen zijn of haar mening over grote en kleine projecten kwijt kan. Zo hebben we voor de locaties van de Mobipunten en beweegbanken al een oproep gedaan, met groot succes.”
Ook bij de opwaardering van het Bruulpark en de heraanleg van pleinen en straten zoals de Vismarkt wil het stadsbestuur dat inwoners hun ideeën geven. “Samen stad maken zit verankerd in het DNA van Leuven. Van grote samenwerkingsnetwerken als Leuven 2030 en Leuven MindGate over Kom op voor je wijk tot de locatie van een beweegbank: we betrekken inwoners, organisaties, bedrijven… omdat we er oprecht in geloven dat we zo samen een warme, leefbare en hechte samenleving bouwen”, besluiten burgemeester Mohamed Ridouani en schepen Bieke Verlinden.
Ben je benieuwd en ontdek je graag een van de vele bijzondere verhalen achter het Leuvense Kom op voor je wijk-project? De buren van de Pieter Nollekensstraat zetten graag de deuren van hun deelatelier open en vertellen over hun Kom op voor je wijk-project. Geef een seintje op 016 27 26 19 of geert.baro@leuven.be.