• by:
    • December 13th, 2024
    • Category: Openbaar groen
    Vergroening Spaanse Kroonwijk valt in de prijzen

    Met de uitreiking zet VVOG vernieuwende realisaties rond openbaar groen in de kijker.

    Deze erkenning is een pluim op hun hoed voor het vele werk van zowel de ontwerpers als van de tuiniers. Ook de komende jaren blijven we inzetten op de verdere vergroening van de stad.

    Vergroening Spaanse Kroonwijk valt in de prijzen

    Twee vergroeningsprojecten van de stad Leuven vielen recent in de prijzen tijdens de jaarlijkse Openbaargroen-awards. Met de uitreiking zet de vereniging voor openbaar groen (VVOG) vernieuwende realisaties rond openbaar groen in de kijker. Leuven viel tweemaal in de prijzen: met de heraanleg van de Spaanse Kroonwijk en met het natuurpark Warande in de Abdij van Park.
    Twee vergroeningsprojecten van de stad Leuven vielen recent in de prijzen tijdens de jaarlijkse Openbaargroen-awards. Met de uitreiking zet de vereniging voor openbaar groen (VVOG) vernieuwende realisaties rond openbaar groen in de kijker. Leuven viel tweemaal in de prijzen: met de heraanleg van de Spaanse Kroonwijk en met het natuurpark Warande in de Abdij van Park.

    De heraanleg van de Spaanse Kroonwijk haalde goud in de categorie ‘groenblauwe ader’. In nauwe samenspraak met de bewoners werkte de stad Leuven een plan uit om de wijk tegelijk groener en verkeersveiliger te maken. Meer dan 4.000 m² beton en asfalt werd verwijderd en maakte plaats voor beplanting en 85 klimaatresistente bomen. Het regenwater wordt nu opgevangen in wadi’s. “De Spaanse Kroon is een schoolvoorbeeld van hoe een stad een klassieke woonwijk kan omvormen naar een groenere en duurzamere leefomgeving”, aldus de jury. 

    Uniek model van vergroening

    Schepen van Openbare Werken, Dirk Vansina, is opgetogen over de erkenning: "We zijn bijzonder trots op de aanpak die we in de Spaanse Kroon ontwikkeld hebben. Ontharding leggen we niet van bovenaf op, maar gebruiken we samen met bewoners als hefboom voor een groenere wijk, waar het aangenamer wonen is. Bovendien geven we regenwater meer kansen om in de bodem te dringen, wat helpt om lokale overstromingen in de wijk en de nabijgelegen Molenbeekvallei te vermijden. Dit model van vergroening, met sterke inspraak voor bewoners, rollen we ook naar andere buurten uit.”

    Schepen van klimaat en duurzaamheid, Thomas Van Oppens, benadrukt het belang van samenwerking: "Een groene, biodiverse stad bouwen die bestand is tegen de gevolgen van de klimaatcrisis zoals hevige regenval en lange periodes van droogte en hitte, dat doen we samen. De inzet van onze bewoners is daarbij onmisbaar. In de Spaanse Kroon hebben we bewoners op verschillende manieren ondersteund om samen met de stad de wijk te vergroenen. We organiseerden bijvoorbeeld wijkchallenges en tuinrangers gaven advies op maat. Samen creëren we een stad waar het fijn is om te leven, voor onszelf en voor de toekomstige generaties." 

    Expertise uitspelen

    Ook in de categorie ‘landschapsinrichting’ viel de stad Leuven in de prijzen, met het nieuw aangelegde natuurpark Warande. Dit maakt deel uit van het historische groene domein van erfgoedsite Abdij van Park. De Warande sluit aan bij de oude ommuring van het klooster en ligt in de schaduw van de kerktoren van de abdij.

    Het natuurpark bestaat onder andere uit een open speelveld, een natuurlijke speelzone en een stilteplek. In samenwerking met Regionaal Landschap Dijleland en enkele Leuvense scholen werd een 1000-tal bomen en struiken aangeplant. De Warande werd door de jury van VVOG verkozen vanwege het duurzame en ecologische ontwerp, met aandacht voor biodiversiteit, natuurbeleving, erfgoed en klimaatadaptatie.

    Volgens kersvers schepen van openbaar groen Christophe Stockman zijn deze awards een erkenning voor het werk van de stedelijke afdeling groenbeheer. “Onze medewerkers hebben heel wat expertise rond klimaatadaptatie, groeninrichting en -beheer opgebouwd. Deze erkenning is een pluim op hun hoed voor het vele werk van zowel de ontwerpers als van de tuiniers. Ook de komende jaren blijven we inzetten op de verdere vergroening van de stad”, zegt schepen Stockman.

    Het project in de Spaanse Kroon maakt deel uit van het Europese Life Pact projectHet Life Pact project kwam tot stand i.s.m. Leuven 2030 en krijgt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie.