• by:
  • October 4th, 2024
  • Category: sport
Vooruit Leuven kiest resoluut voor een inclusief sociaal beleid

Leuven is een stad die oog heeft voor wie het moeilijk heeft, om welke reden dan ook. Wie hulp nodig heeft, kan in onze stad rekenen op ondersteuning.

Horizon 2030: Vooruit Leuven kiest resoluut voor een inclusief sociaal beleid

Leuven is een stad die oog heeft voor wie het moeilijk heeft, om welke reden dan ook. Wie hulp nodig heeft, kan in onze stad rekenen op ondersteuning. Vooruit Leuven wil de komende jaren alle mogelijkheden blijven inzetten voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Kandidaten Aynur Tasdemir, Marcia Geerinckx en Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, stellen enkele van de plannen voor om kansarmoede in Leuven verder tegen te gaan.
Leuven is een stad die oog heeft voor wie het moeilijk heeft, om welke reden dan ook. Wie hulp nodig heeft, kan in onze stad rekenen op ondersteuning. Vooruit Leuven wil de komende jaren alle mogelijkheden blijven inzetten voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Kandidaten Aynur Tasdemir, Marcia Geerinckx en Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, stellen enkele van de plannen voor om kansarmoede in Leuven verder tegen te gaan.

Armoede en ongelijkheid zijn geen individuele maar maatschappelijke problemen, die we enkel door samen te werken kunnen aanpakken. Naast financiële steun wil Vooruit Leuven mensen in alle facetten van het leven bijstaan en zorgen dat het leven in Leuven toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen. Denk aan kinderopvang en onderwijs, maaltijden of vrije tijd: al die diensten moeten betaalbaar blijven zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan het leven in onze stad.

Gezinnen versterken 

De voorbije jaren is de kinderarmoede in Leuven gedaald (cijfers Kind & Gezin). Op die weg wil Vooruit Leuven verder om kinderen en hun gezinnen een sterke start in het leven te geven. “Goede kinderopvang is een van de beste hefbomen in de strijd tegen kinderarmoede. Als je kinderopvang goed organiseert, dan help je kinderen om zich sterk en veilig te ontwikkelen en tegelijk ouders om te werken of een opleiding te volgen”, zegt Bieke Verlinden. “Ook via het Huis van het Kind versterken we de Leuvense gezinnen. Zo zamelen we met Kirikou baby- en kindermateriaal in voor gezinnen die het minder breed hebben. Met gezinscoaches steunen we gezinnen om in orde te zijn met administratie, het goed te doen op school, hobby’s te ontdekken ...”  

Outreachers in de straten en buurten

Vooruit Leuven wil nog meer outreachend werkers inzetten: mensen die actief op zoek gaan naar hulpvragen in de straten van Leuven. “Je moet als stad aanwezig zijn op de plekken waar mensen met hulpvragen komen, zoals het buurtcentrum, de school, de speeltuin … Zo houden we de vinger aan de pols en krijgen problemen minder kans om te escaleren”, legt Aynur Tasdemir uit. “Met outreachend werkers sporen we heel actief kansarmoede op en brengen mensen in contact met hulp. Op school bijvoorbeeld kunnen brugfiguren in gesprek gaan met ouders, de soms moeilijke band met de school verbeteren of luisteren naar waarmee mensen worstelen en oplossingen zoeken.” Ook Leuven Helpt moet een vaste waarde blijven en nog meer versterkt worden. Het is hét contactpunt waar Leuvenaars makkelijk hulp kunnen vragen en gekoppeld worden aan een vrijwilliger in de buurt of een organisatie die kan helpen. 

Digitale kloof aanpakken

Daarnaast wordt het steeds belangrijker om de digitale kloof aan te pakken. Bijna de helft van de Belgische bevolking is digitaal kwetsbaar: voor hen wordt de wereld steeds ontoegankelijker. “Mensen voelen zich niet gehoord en vinden geen persoonlijk gezicht tot wie ze zich kunnen wenden. Naast een goed werkende digitale dienstverlening moet er dus ook altijd nog menselijke dienstverlening staan, zodat mensen klaar en duidelijk geholpen kunnen worden”, zegt Marcia Geerinckx. “We zorgen dat iedereen mee blijft kunnen in deze digitale wereld, o.a met publieke digipunten, betaalbaar internet via een sociaal tarief en medewerkers en vrijwilligers die inwoners helpen via opleidingen of digitale spreekuren.” We versterken ook ‘Leuven Info’ verder: bij dit centrale contactpunt kan iedereen terecht met vragen, of het nu gaat om een afspraak in het stadskantoor, een premie-aanvraag of een aangifte van een geboorte of een overlijden … Er staat altijd een medewerker klaar om te luisteren en persoonlijk op zoek te gaan naar de juiste hulp. Zo blijven we Leuvenaars op een menselijke, zorgzame manier ondersteunen. 

Betaalbare gezonde voeding

Vooruit Leuven wil ook dat alle Leuvenaars betaalbaar een gezonde maaltijd kunnen blijven vinden. “Bij de sociale kruidenier, bijvoorbeeld, kunnen mensen in armoede boodschappen doen aan lagere prijzen, en in de buurtrestaurants van buurtcentra en lokale dienstencentra kan je een verse maaltijd eten voor een betaalbare prijs. Dat helpt mensen om gezond te leven zodat er ook minder gezondheidsproblemen opduiken”, legt Marcia Geerinckx uit.

Sterke begeleiding door OCMW

“Iedereen kan op een bepaald punt in het leven te maken krijgen met tegenslag, werkloosheid, verlies van een partner, ziekte ... Door naast een financieel vangnet ook sterke begeleiding aan te bieden via het OCMW zetten we mensen opnieuw op weg”, zegt Bieke Verlinden. Via het OCMW willen we mensen zo veel mogelijk naar duurzaam werk begeleiden. Via de Leuvense huurpremie helpen we mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning om in tussentijd te huren op de private markt. En wie langdurig dakloos is en een verslavings- of psychische problematiek heeft, ondersteunen we via de succesvolle methodiek van ‘Housing First’: door iemand eerst aan een woning te helpen ontstaat er mentale rust waardoor er ruimte komt voor begeleiding.

Sociale klimaattransitie 

Energie is een basisrecht, en dus staat energiearmoede hoog op de agenda van Vooruit Leuven. Met energie- en renovatiepremies, financiële steun, minimale leveringen van aardgas en elektriciteit in de winter en korting op energiezuinige toestellen via het OCMW ondersteunen we de Leuvenaars. We helpen mensen om hun verbruik te verlagen via projecten als Minder=Meer en Energiesnoeiers. Zo zorgen we dat de klimaattransitie ook sociaal is en iedereen mee kan op weg naar een duurzame toekomst.

Menstruatiearmoede

Vooruit Leuven werkt een plan uit om menstruatiearmoede tegen te gaan. “Het kan immers niet dat mensen zich geen basisbehoefte zoals menstruatieproducten kunnen veroorloven. Door een gebrek aan deze producten nemen er mensen vaak niet deel aan hobby’s, blijven ze weg van school of lopen zelfs gezondheidsrisico’s doordat ze niet de juiste producten of propere sanitaire voorzieningen hebben. Net zoals toiletpapier overal vrij beschikbaar is, moeten ook menstruatieproducten dat zijn”, zegt Aynur Tasdemir. We zorgen er ook voor dat mensen vrije keuze hebben qua producten, dat er genoeg informatie meegegeven wordt en dat er hygiënische omstandigheden zijn. 

Een stad die voor iedereen toegankelijk is

Sociaal beleid moet ook bij uitstek inclusief zijn. Alle voorzieningen en diensten in onze stad moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor inwoners met een fysieke, visuele, auditieve of verstandelijke beperking. Toegankelijkheid is immers niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar draagt ook bij aan het algemeen welzijn van inwoners. Daarom investeren we in aangepast vervoer, zoals rolstoelfietsen, taxi’s of gratis te ontlenen rolstoelen, voldoende parkeerplaatsen voor personen met een handicap, geen obstakels voor slechtziende personen, toegankelijke publieke toiletten ... Een toegankelijke stad is een stad waar iedereen, met of zonder handicap, gelijkwaardig en onafhankelijk kan deelnemen aan het stadsleven. Dat komt ook ten goede aan oudere mensen, mensen met een tijdelijke beperking, ouders met een kinderwagen... Op alle beleidsdomeinen houden we rekening met de toegankelijkheid voor alle inwoners en bezoekers van Leuven.

Wil je meer weten over onze plannen en ambities voor sociaal beleid in Leuven? Die lees je in ons verkiezingsprogramma "Horizon 2030".

meermetmo.be gebruikt cookies. Voor meer info bekijk ons cookiebeleid en voorwaarden

Ok