• by:
    • September 26th, 2024
    • Category: verkiezingen, meermetmo, economie, innovatie
    Vooruit Leuven versterkt Leuven als hoofdstad van kennis, innovatie en ondernemerschap

    We willen onze stad verder uitbouwen als economisch kenniscentrum, waar de oplossingen van morgen vorm krijgen.

    Horizon 2030 | We versterken Leuven als hoofdstad van kennis, innovatie en ondernemerschap

    Leuven heeft een ontzettend sterke kenniseconomie, die zich kan meten met de wereldtop. Onze stad is vandaag de nummer 1 van België als het aankomt op investeringen in de cruciale sectoren van zorg, onderwijs, wetenschap, onderzoek en ontwikkeling. Vooruit Leuven wil de stad verder uitbouwen als economisch kenniscentrum, waar de oplossingen van morgen vorm krijgen. Onder andere door ruimte te creëren, talenten aan te trekken en (jonge) starters te ondersteunen.

    Meer ruimte voor economie en innovatie

    “Leuven is een innovatieve en ondernemende stad. Dat bewees onze Europese prijs als iCapital in 2020, en dat merk je ook als je rondloopt in Leuven. Je ziet hoe snel Leuven de laatste jaren is gegroeid. Daar zijn we heel fier op. We hebben als stad een belangrijke rol als facilitator en accelerator om deze groeiende economie alle kansen te geven en op die manier werkgelegenheid voor iedereen te creëren. Dat doen we in de eerste plaats door meer ruimte te voorzien. We realiseren nieuwe innovatie- en wetenschapsparken en breiden we bestaande parken uit. Zo bouwen we met KU Leuven aan het duurzaam, stedelijk wetenschapspark Leuven Noord, voorzien we nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden aan de Kolonel Begaultlaan, en transformeren we de CommScope-site tot een innovatiehub. Op Haasrode Researchpark voeren we samen met de bedrijven het nieuwe masterplan uit. En de omgeving van Arenberg moedigen we de verdere ontwikkeling van zowel de campus als het innovatief wetenschapspark verder aan.” weet schepen van economie Lalynn Wadera.

    “We renoveren ook de site van de Molens van Orshoven. Het wordt een eyecatcher aan de Leuvense Vaart waar creatieve ondernemers naast andere makers een plaats vinden en waar een sterke focus ligt op circulaire economie-projecten. De Maakleerplek neemt haar positie van makerspace er volledig in met ateliers en innovatieve werkingen”, vult Lothe Ramakers aan. 

    Talent aantrekken

    Er heerst vandaag een ‘war for talent’. Voor veel (internationale) talenten speelt een goede levenskwaliteit een doorslaggevende rol om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Daarom voorziet Vooruit Leuven voldoende flankerende ondersteuning op vlak van huisvesting, mobiliteit en onderwijs. Op die manier wil de partij dat talent zich blijvend in Leuven vestigt. “Specifiek voor internationals versterken we de rol van International House, dat expats wegwijs maakt in Leuven. Ook onze International School Leuven blijven we ondersteunen. Want voor buitenlandse werknemers is goed onderwijs voor hun kinderen een voorwaarde om in een stad aan de slag te gaan”, vertelt Mattias Langens. 

    Daarnaast versterken we Leuven MindGate, zodat de organisatie een grotere bekendheid krijgt, de reikwijdte verruimt en zo Leuven nog meer kan promoten als innovatieregio. “Dat doen we sinds kort al via &Station, het nieuwe ondernemershuis van Leuven aan de Bondgenotenlaan waar Leuven MindGate in huist. &Station is een stopplaats voor startende en ervaren ondernemers. Ze kunnen er terecht met al hun vragen. Binnenkort opent het huis in volle bezetting, met een pop-uphandelsruimte voor start-ups, vergaderplekken en lokalen om evenementen te organiseren”, zegt Lalynn Wadera. 

    Starters ondersteunen

    1. Vooruit Leuven wil jonge ondernemers, start-ups en scale-ups ondersteunen. “Dat doen we vandaag al via projectsubsidies zoals LEF of de starterspremie. Het Leuvens Entrepreneurs Fonds (LEF) is een toelage voor innovatieve oplossingen die de stad en haar bewoners ten goede komt. We willen het fonds uitbreiden met thematische oproepen, waarmee we oplossingen of producten te kunnen aantrekken die een antwoord zijn op een bepaalde nood in de stad”, zegt Lothe Ramakers. 
    2. “Leuvenaars met een ondernemersidee kunnen ook een starterspremie van maximaal 2.500 euro aanvragen. Dit willen we in de toekomst verder zetten. Op die manier willen we de slaagkansen van ondernemerschap in de stad verhogen. "Ook het BAAS-traject, waarin jongeren ondergedompeld worden in de wereld van het ondernemen aan de hand van inhoudelijke sessies en coaching willen we opnieuw opstarten”, vult Mattias Langens. 

    “Tenslotte duiden we een Future Generations Commissioner aan die opkomt voor de belangen van de toekomstige generaties en bedrijven en ondernemers zal helpen om toekomstbewust te ondernemen”, vervolgt Lalynn Wadera.

    Wil je meer weten over onze plannen en ambities voor de Leuvense economie? Die lees je in ons verkiezingsprogramma "Horizon 2030".