• by:
  • October 9th, 2024
  • Category: sociaal wonen, verkiezingen, meermetmo
Vooruit Leuven werkt aan sociaal en betaalbaar wonen

Dé ultieme oplossing voor de krapte op de woningmarkt bestaat niet. Het is wel duidelijk dat het aanbod verhogen impact heeft op betaalbaarheid.

Horizon 2030 | Vooruit Leuven werkt aan sociaal en betaalbaar wonen

 Kandidaten Christophe Stockman, voorzitter van woonmaatschappij Dijledal en Lisa Jiroflée.
Het is goed wonen in Leuven. De groei en populariteit van onze stad zorgen voor druk op de woningmarkt, waardoor de prijzen stijgen. Er is veel vraag, en tegelijk zijn de bouwmogelijkheden beperkt, omdat we ook voldoende groene en open ruimte willen bewaren. De voorbije jaren heeft Vooruit Leuven het aantal woningen sterk uitgebreid door enorm te investeren in sociale woningen en nieuwe woonprojecten. “Dat willen we blijven doen”, klinkt het bij kandidaten Christophe Stockman, tevens voorzitter van woonmaatschappij Dijledal en Lisa Jiroflée.

“Dé ultieme oplossing voor de krapte op de woningmarkt bestaat niet. Het is wel duidelijk dat het aanbod verhogen impact heeft op betaalbaarheid”, zegt Christophe Stockman. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in Leuven kan (blijven) wonen, ook in de toekomst, ongeacht wat het budget is.” 

Sociaal en betaalbaar wonen

Voor heel Leuven beheert onze woonmaatschappij Dijledal meer dan 3.700 sociale woningen. De voorbije 25 jaar heeft Dijledal een groot deel gerenoveerd, zodat de woningen voldoen aan hedendaags wooncomfort en duurzaamheid. “Afgelopen vijf jaar hebben we een record van 129 miljoen euro geïnvesteerd, goed voor meer dan 625 nieuwe of gerenoveerde sociale woningen. Daarnaast hebben we heel wat bijkomende budgetwoningen verhuurd. Daar kunnen gezinnen terecht die net te veel verdienen om recht te hebben op een sociale woning”, zegt Christophe Stockman. 

Vooruit Leuven wil blijven investeren in sociaal wonen door nog bijkomende woonprojecten realiseren, zoals de Weeshuissite, de Wakkerzeelsebaan of de Sint-Jansbergsesteenweg. Bij nieuwe projecten onderhandelen we met de ontwikkelaars om een belangrijk aandeel sociaal wonen af te dwingen. 

Meer woningen bouwen

Tussen 2012 en 2022 zijn er 8.750 huizen en appartementen bijgekomen in heel Leuven. En er zit nog heel wat in de pijplijn, met woonontwikkelingen zoals Sint-Jansbergsesteenweg (Heverlee), Weeshuissite (Leuven) en de Wakkerzeelsebaan (Wijgmaal)”, zegt Jiroflée. “Het woonaanbod verhogen hoeft ook niet enkel op woonuitbreidingsgebieden gebeuren. We zetten verder in op slimme inbreiding en gerichte kwalitatieve hoogbouw op plaatsen waar het kan, in combinatie met voldoende groene open ruimte. Daarnaast willen we inzetten op  innovatieve concepten zoals optopping, waarbij je een extra bouwlaag op een bestaand gebouw zet. Bijvoorbeeld op supermarkten, of op oudere bestaande appartementsgebouwen. Op veel locaties kan daar nog een verdiep bovenop.” Tegelijk biedt het kansen om die verouderde appartementsgebouwen energetisch te renoveren. Dat zorgt meteen ook voor een win-win-win: voor de stad omdat er meer woningen bijkomen, voor de ontwikkelaar die woningen kan verkopen, en voor de eigenaars van het oudere gebouw die een energetische woning krijgen. 

Woonpact

Om structureel aan extra woonaanbod te werken, wil Vooruit Leuven een Woonpact afsluiten. Dat Woonpact is een geïntegreerd plan om het woonaanbod te verhogen tegen 2040. “En daarvoor hebben we iedereen nodig: de stad, de buurgemeenten, projectontwikkelaars en architecten, de sociale sector, woonmaatschappij Dijledal, partners met een groot patrimonium zoals KU Leuven, de bedrijven via Leuven MindGate, experts… Het gaat niet enkel om woningen bouwen, maar ook om leefbaarheid, extra voorzieningen op vlak van onderwijs, winkels, horeca, ontmoetingsplekken, sport, cultuur… Een integrale aanpak is nodig om vaart te maken en stelselmatig het woonaanbod te verhogen. Alles is daarbij bespreekbaar: de bouwvoorschriften, regelgeving, innovatieve woonvormen… ”, zegt Lisa Jiroflée. 

Ook op politiek vlak steekt Vooruit Leuven de hand uit. “Om de woonproblematiek aan te pakken, heb je iedereen nodig. Het Woonpact is dus best ook partijoverschrijdend. Wat ons betreft hoeft wonen in deze stad niet politiek-ideologisch gekleurd te zijn. We willen plannen zo snel mogelijk uitvoeren, zodat het vooruit kan gaan,” aldus Stockman. 

Wil je meer weten over onze plannen en ambities over sociaal en betaalbaar wonen in Leuven? Die lees je in ons verkiezingsprogramma "Horizon 2030".

meermetmo.be gebruikt cookies. Voor meer info bekijk ons cookiebeleid en voorwaarden

Ok