- November 27th, 2023
- Category: onderwijs
Stad en Rikolto ondersteunen inclusieve voedingsprojecten in 11 Leuvense basisscholen
Scholen krijgen opstartsubsidie voor gezonde en duurzame voeding.
Minstens één gezonde maaltijd per dag, daarop heeft elk kind recht. De scholen zijn daarin een onmisbare partner, want daar bereiken we kinderen heel gemakkelijk.
Stad en Rikolto ondersteunen inclusieve voedingsprojecten in 11 Leuvense basisscholen
Stad Leuven werkt al verschillende jaren samen met Rikolto aan gezonde, duurzame en toegankelijke voeding in de Leuvense scholen. Sinds begin dit jaar krijgen Leuvense basisscholen die dat willen van de stad financiële ondersteuning om gezonde voeding op school aan te bieden. Rikolto zorgt daarbij voor professionele begeleiding.
Onder andere De Twijg, basisschool Woudlucht en de kleuterschool van Heilig Hart Heverlee gingen creatief aan de slag met de ondersteuning. Zo kwamen ze met hun eigen aanpak op maat van hun school, elk tot een uniek aanbod.
“Minstens één gezonde maaltijd per dag, daarop heeft elk kind recht. De scholen zijn daarin een onmisbare partner, want daar bereiken we kinderen heel gemakkelijk. Bovendien weten de scholen ook uit ervaring: leren op een lege maag valt zwaar. Daarom geven we Leuvense scholen een opstartsubsidie en helpen we hen met gespecialiseerde begeleiding op weg”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.
Subsidies
Maaltijden op school organiseren, is niet voor elke school evident. Het vraagt bijvoorbeeld een investering in een koelkast of soepbekers. Daarom geeft stad Leuven een opstartsubsidie van 1.500 euro die de school zelf kan inzetten. Met dat geld kunnen ze het nodige materiaal aankopen. Bij scholen met veel kinderen uit gezinnen in kansarmoede, zorgt de stad voor extra budget. “Zo zijn we zeker dat het betaalbaar wordt voor de scholen en de ouders”, vertelt schepen Wadera.
Begeleiding
Naast die financiële hulp, kunnen scholen bij Rikolto terecht voor een begeleiding bij de opstart. “We merken dat veel scholen en lokale besturen hier écht werk van willen maken, maar dat ze vaak op allerlei uitdagingen botsen. Dankzij de subsidies van en samenwerking met stad Leuven kunnen we scholen helpen uitzoeken wat er wél kan: met welke partners kan er worden samengewerkt? Hoe beperken we de logistieke last zo veel mogelijk? Hoe maken we het betaalbaar voor alle leerlingen? Samen maken we werk van goed eten voor elke leerling”, vertelt Naomi Dries, medewerker van GoodFood@School bij Rikolto.
Schooleigen projecten
Elf scholen tekenden intussen in op de opstartsubsidies van de stad. “Er zijn scholen die soep uitdelen, andere zorgen voor tussendoortjes, nog andere bieden een ontbijt, boterhammen of warme maaltijden aan. De school kiest zelf welk aanbod zij voorzien, afhankelijk van de nood. Voor ons is het belangrijk dat het aanbod er is voor elk kind. Dat betekent dus dat het toegankelijk moet zijn én betaalbaar”, vult schepen Wadera aan. Onder andere De Twijg, Woudlucht en Heilig Hart Heverlee rolden een eigen voedselproject uit.
- De Twijg
Basisschool De Twijg in Wijgmaal startte vorig schooljaar met een gezellig soepcafé. Zij wilden graag een gezond voedingsaanbod hebben op school en de opstartsubsidie van stad Leuven gaf ze het duwtje in de rug om hier mee aan de slag te gaan. “De soep komt van Kort’om Leuven. Zij brengen korte keten producten, waaronder soep, van boeren uit de regio naar scholen zoals De Twijg. We werken met sociale soepabonnementen waarbij ouders kunnen kiezen of ze meer of minder betalen dan de basisprijs. Zo zorgen we voor heerlijke, lokale soep voor iedereen. Dit is mogelijk dankzij de ondersteuning van extra vrijwilligers. Want zij zorgen ervoor dat dit logistiek haalbaar is en niet alle taken hierrond bij de leerkrachten terecht komen”, vertelt directeur Wim Vercruysse.
‘s Middags kunnen de leerlingen in het soepcafé een kom soep eten. Net als in een echt café kiezen de leerlingen met wie ze gaan lunchen. Het soepcafé is twee keer per week open en is een groot succes.
- Heilig Hart Heverlee
In de kleuterschool van Heilig Hart Heverlee leggen ze de nadruk op gezellig en ontspannen genieten van gezonde voeding. “We vinden het belangrijk om de kleuters te betrekken bij een gezellig, ontspannen en smakelijk moment met fruit en groenten. ‘s Ochtends vullen de leerkrachten hun mand met lekkernijen. Samen met Kort’om Leuven streven we naar een gevarieerd aanbod van fruit en groenten. Dankzij de opstartsubsidie hebben we dit schooljaar een tweede koelcel kunnen aanschaffen. We hebben ook nieuwe snijplanken, vergieten en kleutermesjes gekocht, zodat we regelmatig kookactiviteiten kunnen organiseren in de klas”, vertelt directeur Sigrid Aertgeerts.
- Woudlucht BuBao
Ook in de buitengewone basisschool Woudlucht zijn ze sinds september aan de slag met een eigen voedselproject. “We stelden vast dat heel wat leerlingen met een lege maag op school toekwamen en we vonden het hoog tijd om daar iets aan te doen. Zo kwamen wij terecht bij de subsidies van Rikolto en stad Leuven.”
Woudlucht kocht met de subsidies een koelkast, rolkarretjes en klein materieel. “Onze school is onderverdeeld in zes gangen. Die hebben nu elk een rolkarretje dat de gang bevoorraadt van ontbijt. Er staan enkel droge en voorverpakte voedingswaren op zodat we de hygiëne en houdbaarheid kunnen garanderen. Elke maandag en donderdag staat het karretje er voor iedere leerling. Ook als een leerling geen 10-uurtje bij heeft, vallen we terug op onze ontbijtkarren. En fruit dat overblijft van onze wekelijkse fruitbedeling komt ook op de kar”, aldus Jana Goddé, financieel medewerker van de school.
Naast twee keer per week ontbijt, omvat het actieplan in Woudlucht ook een wekelijks gratis soepmoment voor alle leerlingen. Per gang maakt één klas soep op een vaste dag. De leerkrachten betalen €1 voor hun kom soep en met die opbrengst kopen ze dan soeptoppings zoals croutons aan. “Wij merken dat leerlingen ondertussen echt al uitkijken naar de soepdagen, en dat de ontbijtkarretjes snel leeg zijn. Het project mist zijn doel zeker niet. We zijn dan ook heel dankbaar dat we konden instappen in dit project”, besluit Jana Goddé.
In totaal elf Leuvense scholen met eigen voedselproject
Ook De Zonnewijzer, Sint-Norbertus, Paridaens basisschool, Mater Dei, Krullevaar't, Matadi, Sint-Jan en Windekind gingen aan de slag met een eigen voedselproject.
Schepen Wadera reageert dan ook enthousiast op de vele verschillende initiatieven. “Ik vind het heel straf wat deze scholen samen met Rikolto organiseren. Elk hebben ze een uniek project uitgewerkt dat perfect past bij hun school. En zolang er geen structurele middelen komen vanuit Vlaanderen, zorgen we er met de stad voor dat nog meer Leuvense basisscholen werk kunnen maken van gezonde voeding voor elk kind. Zodat élke leerling tot leren kan komen”, besluit de schepen Wadera.